ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Почти всички овошки се садят в късната есен или ранната пролет, но сега, когато започват да зреят ранните череши, нека напомним, че не бива да има двор без това дърво. Разбира се, по-сладки са тези, които растат в полето, но черешата в дворната градина ни дава възможност постоянно да хапваме от най-ранния плод, който ражда българската земя.
Първа е черешата, след нея – вишната. Те са много близки, само че захарите във вишната са по-малко и затова са подходящи за диабетици. Но и двата плода съдържат малко захароза, а гликозата и фруктозата (плодовата захар) са в по-големи количества.
И черешите, и вишните са богати на органични киселини, които улесняват храносмилането, активизират дейността на стомаха и червата, възбуждат секрецията на храносмилателните сокове. Тези киселини са антисептични, тоест унищожават болестотворните бактерии, а таниновите вещества имат противовъзпалително действие. Наличието на желязо и мед стимулира кръвотворенето – желязото от плодовете се усвоява много по-бързо и по-пълноценно от готовите препарати.
Черешите и вишните осигуряват запас от основните вещества за поддържане на алкално-киселинното равновесие в организма. Полезни са при пясък и камъни в бъбреците, при подагра, при възпаления на пикочните пътища. Препоръчват се в големи количества в диетите за отслабване. Особено ценно е, че от листата, костилките и цветовете на тези плодове се прави питие за лечение на сърдечна слабост и хепатит. Черешовият клей и чаят от изсушени
дръжки са ефикасно средство против кашлица, простуди и възпаления на гърлото. Вишни с мляко се препоръчват при възпаления на ставите и като добро отхрачващо средство. Отварата от пресни вишневи листа има благоприятен ефект при жълтеница, а отварата от плодовите дръжки на вишната лекува артериална хипертония и бъбречнокаменна болест. Приготвя се в съотношение 10 г суровина на чаша вода и се пие няколко пъти през деня.
Времето, през което можем да ядем пресни череши и вишни, е най-много един месец. Можем малко да го удължим, използвайки ранни, средни и къснозреещи сортове. Но когато решаваме какви плодни дръвчета да засаждаме в двора си, не бива да се колебаем – нали виждате какви са хранителните и лечебните качества на тези плодове.