ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Какво е минималното количество плодове и зеленчуци, които трябва да се консумират на ден според правилата на здравословното хранене? Има ли предимства изсушената растителна храна? Не се ли губят по този начин част от нейните полезни качества? Виолета Павлова, София
Инженери от Политехническия университет във Валенсия са открили нова методика за сухо замразяване на плодове и зеленчуци. При процеса растенията се превръщат в прахообразна маса, като при това се съхраняват полезните им съставки.
Специалистите твърдят, че в бъдеще подобна смес ще служи за приготвяне на плодови или зеленчукови нектари, като се разтваря във вода или мляко. Освен това прахчетата могат да се прилагат към ястия за придаване на по-ярки вкусови оттенъци на блюдото. Друго предимство на изсушените храни е, че те облекчават хората, които имат стомашни проблеми след консумиране на сурови плодове и зеленчуци.
Препоръчителното количество на растителни продукти, което човек трябва да приема на денонощие е около 400 грама, а ползите са многостранни – намалява се рискът от затлъстяване, диабет и сърдечно-съдови заболявания, предотвратява се затлъстяването и опасността от инсулт.