Показаха първите български шунки и филета от щастливи прасета
ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Биолуканка скоро ще се появи по магазините в страната. В момента се разработва рецептата и се проучва пазарната ниша и нашенецът ще може да опита от новия деликатес най-вероятно около Коледа. Това стана ясно в първия ден от изложението "Месомания" в Интер Експо Център в София. Като загрявка към биолуканката, на пазара вече се появиха първите български филе и шунка, произведени от щастливи прасета, отгледани с екологично чист фураж и без употреба на агресивни медикаменти.
Не само месото, но и подправките, които се използват при производството им, са отгледани по правилата на биопроизводството и носят запазената марка за биопродукти на ЕС, съобщава "Стандарт". Биофилето и шунката не съдържат овкусители и оцветители, а филето е опушено с дъбови трици. Биопродуктите по принцип са с по-висока цена, но се радват на добър прием от страна на потребителите, каза управителят на фирмата, производител на продуктите, Кирил Вътев. Засега родните биофиле и шунка се произвеждат от вносно свинско, защото у нас няма сертифицирани биосвинеферми.
По-ниското съдържание на мазнини и сол в продуктите е друга тенденция при производството на колбаси. Няколко от фирмите изложителки представят продукти с от 30 до 60 на сто по-малко сол и с една трета по-малко мазнини.


