BG EN

Пъпешът – плод от рая

Съвети

Пъпешът – плод от рая

16012
на 08.08.2015
Пъпешът – плод от рая
Автор:   Ретро

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Заради лечебните му свойства и благоуханната сладост в Средновековието арабите са считали пъпеша за един от плодовете на рая. Плодът съдържа изключително полезни вещества – витамин А и С, калий, фолиева киселина, холин и селен, което го прави панацея за за редица заболявания, а вкусовите му качества – отлична основа за екзотични ястия.

препоръчано

  

Слънчево гаспачо

 

Продукти:1 пъпеш, 1 лимон, 2 бр. жълти чушки, 1/2 ч.ч. течна сметана, щипка сол, 2 с.л. бяло вино, 2 стръка мента.

Начин на приготвяне: Чушките се измиват, сърцевината се отстранява. Нарязват се на парчета. Пъпешът се обелва, семките се отстраняват и меката част се нарязва на кубчета.  Една чаша от кубчетата се оставя настрана. Останалите се пасират заедно с чушките. Лимонът се изцежда и сокът се добавя в пюрето. Добавят се сметаната, виното и солта. Сместа се разбърква, оставя се за 20 минути в хладилника и се разпределя в стъклени чаши или купи, като се украсява с листенца мента и кубчета пъпеш.

 

 

Италианско предястие с козе сирене

 

Продукти: 400 гр пъпеш, 200 гр шунка, 1 бр. салата Айсберг, 3 стръка босилек, 3 стръка мента, 200 гр козе сирене

За соса: 2 скилидки чесън, 50 гр орехи, 4 с.л. зехтин, 2 с.л. олио, 100 мл соев сос, 2 бр. лимони

Начин на приготвяне: Приготвя се сос, като чесънът и орехите се запържват в зехтина за 3 минути. Добавя се олиото, соевият сос и всичко се разбърква. Лимоните се изстисква и сокът се добавя в соса. Сваля се от котлона и се охлажда. Салатата айсберг се накъсва, козето сирене се реже на кубчета. Пъпешът се реже на кубчета. 
В купа се слагат първо кубчетата пъпеш, отгоре нарязаната на ситно шунка, върху нея се слага козето сирене, отгоре накъсаната салата айсберг. Полива се със соса. Босилекът и ментата се нарязват на ситно и с тях се поръсва салатата. 

 

 

Свеж плодов сладолед

 

Продукти: 1,5 кг пъпеш, 180 гр захар, 2 бр. лимони,

10 стръка мента

Начин на приготвяне: Пъпешът се разрязва на две, семките се отстраняват, кората се обелва или с лъжица се вади меката част. Пасира се и се смесва със захарта. Лимоните се изстискват и сокът се добавя в пъпешовото пюре. Половината от ментата се нарязва на много ситно и се добавя към пюрето. Оставя се за 2 часа във фризера. Вади се, разбърква се много добре и отново се оставя за 2 часа във фризера. 
Сервира се, като се оформят топки и се украсяват с листенца от останалата мента.

 

 

С мус от сьомга

 

Продукти: 3 бр. пъпеши, 175 гр пушена сьомга, 2-3 стръка зелен лук, 1-2 скилидки чесън, 180 гр крема сирене, 2-3 ч.л. лимонов сок, 2-4 с.л. кисело мляко, черен пипер, сол, маслини, копър

Начин на приготвяне: Разполовете пъпешите, махнете семената им. Направете муса, като пасирате заедно сьомгата, лука, чесъна, крема сиренето, лимоновия сок, киселото мляко, черния пипер и солта. Напълнете пъпешите, гарнирайте с маслини и копър. Поднесете веднага.

 

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за последния понеделник на ноември: Ракът да не бърза със смяната на работното място, Лъвът да не е алчен САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за последния понеделник на ноември: Ракът да не бърза със смяната на работното място, Лъвът да не е алчен
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! ГЕРБ отговори на ППДБ - лидерската среща се отлага... засега. Борисов: След седмица можем да имаме редовно правителство, ако се подпишем аз да бъда премиер, ген. Атанасов - председател на НС (ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! ГЕРБ отговори на ППДБ - лидерската среща се отлага... засега. Борисов: След седмица можем да имаме редовно правителство, ако се подпишем аз да бъда премиер, ген. Атанасов - председател на НС (ВИДЕО)
ново
Днес: 2
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК