BG EN

Салати и ястия от цветя - хит на трапезата

Съвети

Салати и ястия от цветя - хит на трапезата

26091
на 30.06.2015

Салати и ястия от цветя - хит на трапезата
Автор:   Ретро

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

На празничната трапеза на модерните домакини вече има ястия с пресни цветя. Без значение дали салати, супи, сандвичи или десерти, те се превърнаха в истински кулинарен хит.

препоръчано

Латинката например придава чудесен лютив вкус на гозбата, подобен на кресона.Сладкият аромат на виолетките, розите и лавандулата ги правят подходящи за салати и десерти. Яркооранжевият невен е икономична алтернатива на скъпия шафран, макар и не толкова пикантен. Цветовете на маточината имат нежна лимонена миризма. Добре се комбинират с риган. Хризантемата е известна с остър, леко горчив и лют вкус. Ггладиолата пък напомня маруля, лалето – на млад грах  и краставица. Внимание, никога не посягайте към лилиум, нарцис, лютиче, азалия, кукуряк, зокум и есенен минзухар. Те са отровни! Ето някои чудесни ястия с ядливи цветя:

 

 

Салата с хризантеми

Продукти: 200 г хризантеми, 7-10 г мариновани сини сливи,1 с.л. соев сос, 1 с.л. оцет

Начин на приготвяне: Кипнете хризантемите за 2 минути. Пригответе дресинга - сложете всички негови съставки в купа и разбъркайте добре. Добавете сварените хризантеми и ги смесете с дресинга. Може да отскочите до магазин за азиатски продукти – там се продават японски мариновани сливи, както и хубав соев сос.

 

Супа  от маргаритки

Продукти: 120 г маргаритки, метличина, мимоза, люляк, трицветна теменуга или роза, 1 л зеленчуков бульон, 1 стрък лук, праз - бялата му част,нарязана на тънки филийки, 2 с.л. зехтин, 1  сварен и намачкан картоф, 1 с.л. брашно с 3 с.л. вода, сол и черен пипер на вкус, препечен на кубчета хляб.

 

Начин на приготвяне: Заделят се малко от цветчетата за украсата, а останалите се режат на много ситно.  Заливат се със зеленчуковия бульон и престояват около 10 мин. Празът се запържва, добавя се бульонът от цветя и намачканият картоф. Ако супата е рядка се слага малко брашнена кашица. Поръсва се със солта и черния пипер. Вари се около 10 мин., като се бърка непрекъснато. Супата се сервира с кротони и се декорира с листенца от цветя.

 

Агнешко с хвойна

и мащерка

 

Продукти: 1 с. л. счукани плодчета от хвойна, 1 с. л. мащерка, 1 ч. л. смлян шарен пипер,50 мл джин, 2 с. л. зехтин, 2 с. л. стопено масло, 500 г моркови, нарязани на пръчици, 3 глави червен лук, нарязани на четвъртини, 1 дафинов лист, 400 мл леко червено вино, 100 мл заквасена сметана, 1 ч. л. брашно и сол на вкус

Начин на приготвяне: Смесват се хвойната, мащерката и пиперът. Бутчето се посолява, обтрива се с подправките и се намазва със зехтина. Залива се с джина и се оставя да постои покрито в хладилника поне 2 часа. Ако е обезкостено, се навива на стегнато руло и се завързва с конец на няколко места.

Маслото се сгорещява и бутчето се запържва от всички страни до зачервяване. Слага се в тавичка.

В тигана от пърженето на бутчето се слагат морковите и лукът и се разбъркват 2-3 мин. Преместват се в тавичката при бутчето. Добавя се дафиновият лист, залива се с чаша от виното, покрива се с фолио и се пече 1,5 часа във фурна, загрята до 200 градуса. От време на време се полива с останалото вино и се обръща. Ако имате термометър за месо, забодете го в най-дебелата част на бутчето, без да докосва кокала. Готово е при 65-70 градуса. Бутчето се изважда и преди да се нареже се оставя на топло за 10 мин. В това време се отделят зеленчуците, а тавата с останалия от печенето сос се слага на котлона. Наливат се 50 мл гореща вода и с шпатула се обират залепналите късчета месо от тавата. Щом сосът поври 1-2 мин., се пресипва в тиган и се добавя сметаната. Брашното се разтваря в 1 с. л. студена вода и се добавя към соса при непрекъснато разбъркване.

Месото се нарязва и се сервира със соса и печените зеленчуци.

 

Торта с теменужки

Продукти: 200 г брашно, 150 г масло, 4 яйца, 50 г сметана, 2 ч.ч. прясно мляко, 1 чаша замразени кристални теменужки, 1 ванилия, 80 г орехи, 100 г захар, бакпулвер, 1 ч.ч. ром.

 Начин на приготвяне: Яйцата се разбиват, отделно – белтъците с миксер или на ръка. Към тях се прибавя ванилията, млякото и бавно се сипва брашното. Да не се забравя бакпулверът. Когато сместта стане гъста, се излива във форма за торта  и се пече 40 мин. в предварително загрята на 200 градуса фурна. Маслото се разбива със захарта, прибавя се ромът, скълцаните орехи и теменужките. Оставя се кремът да престои 2 часа в хладилника. После се намазва върху изстиналата торта.

Рецепта за кристални теменужки. Необходими са един добре разбит яйчен белтък, чаша пудра захар и малка цедка. Свежо набраните теменужки от гората, които са екологично чисти и без пестициди, се намазват с белтъка с малка четка. Поръсват се с пудра захар с помощта на малка цедка. Поставят се върху пергаментова хартия, за да се изсушат. Сушенето е на проветриво и сенчесто място в продължение на два дена. Захаросаните теменужки могат да се съхряняват в буркан в продължение на 3 месеца и де се използват за сладкиши.

 

 

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за последния понеделник на ноември: Ракът да не бърза със смяната на работното място, Лъвът да не е алчен САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за последния понеделник на ноември: Ракът да не бърза със смяната на работното място, Лъвът да не е алчен
ПИК TV x
Нидал Алгафари пред ПИК TV: Единственият възможен вариант е Атанасов председател на НС, а Борисов премиер. ППДБ е време да се примирят, че Пеевски е фактор в политиката (ВИДЕО) Нидал Алгафари пред ПИК TV: Единственият възможен вариант е Атанасов председател на НС, а Борисов премиер. ППДБ е време да се примирят, че Пеевски е фактор в политиката (ВИДЕО)
ново
Днес: 4
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК