ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Подготовка за приготвяне на пълнено агне за Великден: Избира се агне с живо тегло около 25 кг. След обработката се оставя да престои едно денонощие (да се отцеди). На другият ден се осолява преди да бъде напълнено (1 час) и пожелание се натрива с лимон (отвътре и отвън).
Агнешкият комплект (черен дроб, бял дроб, сърце,бъбреци) се накисват във вода за едно денонощие + 2 с.л оцет. Изплаква се, и се варят. Слага се сол, глава лук и няколко зърна чер пипер. След като омекнат дреболиите се изваждат, охлаждат се и се нарязват на дребни кубчета. Бульонът се прецежда, в който са варени дреболиите.
Приготвяне на плънката, с която се пълни агнето. Продукти за плънката:

1 кг ориз ,2 връзки зелен лук (само бялата част се използва), агнешки комплект (черен дроб, бял дроб, сърце, бъбреци), черен пипер, сол, червен пипер, по 1 връзка девисил, джоджен, магданоз, 1 чаена чаша растително масло, 20 гр. краве масло
Приготвяне на плънката:
В тиган се сгорещяват олио + краве масло. Добавя се нарязания наситно зелен лук + сол на вкус. Като си промени цвета лука (до златисто) се слага изчистения и предварително измит ориз. Пържи се до отделяне на зрънцата (златисто). Към него се прибавят сварените и нарязани на дребни кубчета дреболии. Пържат се няколко минути. Налива се бульона от варенето на дреболиите съотношение 3:1 (на 1 чаша ориз, 3 чаши бульон). Вари се, докато получим еднородна смес и се сгъсти. Прибавят се черния пипер и нарязаните на ситно магданоз, джоджен, девисил, смъкваме от огъня. Оставя се да изстине плънката.
Пълнене на агнето:
В подходяща голяма тава се поставя цялото агне. Разтваря се коремната част, натрива се с лимон, осолява се, и се пълни с охладената плънка. Зашива се отвора със здрав конец (червен конец) и се завива по очертанията на тавата. Намазва се агнето с краве масло, и се натрива с червен пипер. Налива се вода до половината на нивото на тавата, покрива се двойно с фолио, или предварително приготвено тесто (1 чаена чаша вода и брашно, колкото поеме). Пече се 4, 5 часа в пещ, която е опалена, загрята предварително! Сервира се топло на празничната Великденска трапеза. Да ви е сладко!
