ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК: Разгаря се нова афера "Джемкорп"! Министерство и "Амазон" крият мистериозния меморандум, сключен от Даниел Лорер (ДОКУМЕНТ)

АВТОРСКИ НОВИНИ

ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК: Разгаря се нова афера "Джемкорп"! Министерство и "Амазон" крият мистериозния меморандум, сключен от Даниел Лорер (ДОКУМЕНТ)

185253
на 22.04.2023
ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК: Разгаря се нова афера Джемкорп! Министерство и Амазон крият мистериозния меморандум, сключен от Даниел Лорер (ДОКУМЕНТ)
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Мистериозният меморандум, подписан от Даниел Лорер като министър на иновациите и растежа с компанията "Амазон", е абсолютно недостъпен както за граждани, така и за медии. Какво пише в него и какви ангажименти е поела България - това знаят само хората, които са го изготвили и подписали.

препоръчано

Това става ясно от отговор на настоящия министър на иновациите и растежа Александър Пулев до агенция ПИК.

Припомняме, че след скандала, който гръмна с "Джемкорп" и последващите събития, ПИК изпрати искане по Закона за достъп до обществена информация до Министерството на иновациите и растежа да бъде предоставен пълният текст на меморандума с "Амазон". Преди това медията ни изпрати и въпроси до Министерстовто, а от отговорите им стана ясно, че документът е засекретен.

За това и на 9 март 2023 г. ПИК изпрати искане по Закона за достъп до обществена информация за предоставяне на пълния текст на меморандума, за да се увери, че няма да последва нова афера "Джемкорп".

Отговор на искането ни получихме едва днес - месец и половина по-късно. Министър Александър Пулев ни отказва достъп до меморандума по една проста причина - трябвало да има разрешение и от "Амазон".

В мотивите на отказа се посочва още, че Министерството на иновациите и растежа е изпратило запитване за компанията дали може да ни бъде предоставен меморандумът, но оттам не отговорили в законоустановения срок.

"Освен гореизложеното, "Амазаон" е страна по Меморандума за разбирателство, който документ съдържа условия за поверителност", се казва още в мотивите на министър Пулев.

Да оставим на страна, че България има амбициозната цел да си сътрудничи с компания, която не отговаря на запитвания на министерствата ни. Защо обаче документ, опакован в термина меморандум за разбирателство, е поверителен? Кой е осъществявал контрол, когато този договор се е сключвал? И дали и тук няма ангажименти, както в меморандума "Джемкорп", когато цялата ни енергетика беше дадена на концесия?

ПИК ще продължи да търси отговорите на тези въпроси.

Кой сключи меморандума с "Амазон"?

Малко преди да сдаде властта правителството на Кирил Петков и в частност министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер подписа меморандум с "Амазон Уеб Сървисис". Това се случи на 21 юли, като според официалната информация целта на меморандума е постигане на икономическото развитие чрез обучение на дигиталните умения на бъдещите поколения, насърчаване на облачно базирани бизнеси в България и оказване на подкрепа на правителството в цифровата трансформация и киберсигурността.

В съобщението на сайта на Министерството на иновациите се казва още, че меморандумът трябва да активизира развитието на редица програми, без да се уточнява какви, но предимно насочени към работата с облачни услуги, както и да подкрепи изпълнението на националните приоритети за цифровизация и иновации на стартиращите предприятия, публичната администрация и ключови изследователски инициативи.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 17 май - възможни финансови загуби за Телците, непредвидени трудности за Стрелците САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 17 май - възможни финансови загуби за Телците, непредвидени трудности за Стрелците
ПИК TV x
САМО В ПИК TV! Борисов с първи думи за катастрофата с Кирил Петков (ВИДЕО) САМО В ПИК TV! Борисов с първи думи за катастрофата с Кирил Петков (ВИДЕО)
ново
Днес: 34
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК