Вход
София
Времето в София 11 o C

ЕКСПРЕСНО В ПИК! Евродепутатът Асим Адемов с първи коментар за мониторинга: Оцениха борбата ни с корупцията! Вече няма пречка за Шенген - премиерът Борисов може да постави въпроса

ЕКСПРЕСНО В ПИК! Евродепутатът Асим Адемов с първи коментар за мониторинга: Оцениха борбата ни с корупцията! Вече няма пречка за Шенген - премиерът Борисов може да постави въпроса

на 22.10.2019
32670
8
ЕКСПРЕСНО В ПИК! Евродепутатът Асим Адемов с първи коментар за мониторинга: Оцениха борбата ни с корупцията! Вече няма пречка за Шенген - премиерът Борисов може да постави въпроса

Голяма новина получи България днес от Брюксел - окончателно отпада  наложеният на България при влизането ни в Европейския съюз през 2007 г. Механизъм за сътрудничество и проверка, по-известен като мониторинг върху правосъдието и вътрешния ред. Той бе наложен единствено на нас и на Румъния с цел по-бързо достигане на европейските стандарти на върховенство на правото. Това бе съобщено след обявяване на доклада на ЕК за България, където се препоръчва мониторингът да бъде свален и предстои и гласуването на предложението от Европейския съвет.

Наблюдението над Румъния обаче остава и това показва още по-категорично високата оценка за постижението на България в правосъдната реформа.

След 12 години за България пълния успех вече факт, след като още миналата година кабинетът на Бойко Борисов получи похвали от шефа на ЕК Жан Клод Юнкер за успешните реформи, повишаване на ефективостта в борбата с корупцията и редица важни точки, в които наблюдението бе премахнато. Сега окончателно става ясно, че страната ни е покрила всички критерии на общността и не се налага по-нататъшно специално наблюдение. Първи коментар след добрата вест от Брюксел направи пред ПИК евродепутатът от ГЕРБ Асим Адемов: 

- Г-н Адемов, днес чухме положителна оценка за България и това, че мониторинговият доклад над страната ни  отпада. Въпреки това ЕК посочи, че ще се съобрази и с мнението на ЕП И Съвета на Европа, което тепърва предстои...

- Това са нормални процедури, но Европейската комисия реши очакваното отдавна от страната ни и в крайна сметка ние сме оценени. Има добра оценка за работата на правителството. Ние имахме 17 условия в миналия доклад, които трябваше да изпълним и това е оценка, че те са изпълнени. Доволни сме, че са оценени усилията за правосъдната реформа, борбата с корупцията. Имаме заслужена добра оценка и това ни радва. 

- Как оцениха днешната новина вашите колеги, евродепутатите от различните политически сили? Имаше ли недоволни от тази добра за България новина, защото се появиха някои коментари...

- На редовно заседание на българската делегация днес евродепутатите оцениха новината.Но успях да прочета, че колеги от БСП не са възторжени от днешната новина за отпадане на мониторинга върху страната ни. Те го оценяват като предизборен подарък, имаше такива коментари. Но ние не сме съгласни с такива оценки, тъй като беше несправедливо отношението към България до момента и правителството положи всички усилия да спази условията от страна на ЕК. Битката е отдавна и усилията са многогодишни. Категорично няма връзка с решението днес и изборите у нас за местна власт.  

- Какво очаквате след приключване на мониторинга, трябва ли такъв да има и към други страни от ЕС?

- Според мен трябва да се направи точно това. Има други страни, които имат проблем с правосъдната си система и такъв мониторинг трябва да се прилага към всички страни с проблеми, а не само както досега, към България и Румъния.

- Един много важен въпрос веднага възниква след добрата новина от днес. Какво се случва с влизането на страната ни в Шенген. Мониторингът беше опорна точка на яростните противници на идеята България да влезе в шенгенското пространство.

- Смятам, че отпада още една сериозна пречка пред влизането ни в Шенген. Това беше основният коз на Холандия, която яростно изтъкваше, че докато не отпадне механизмът за наблюдение над страната ни, няма да гласуват за влизането ни. Надявам се тази несправедливост да бъде поправена, тъй като смятам, че пречките бяха изкуствено създадени и те са политически, а не технически. 

- Ще предприемете ли стъпки за разговори с холандските ви колеги, за да разберете какви са нагласите сега? 

- Смятам, че премиерът Борисов ще предприеме такива стъпки.  

- Може ли да има обрат - да получим недотам добри оценки от Съвета на Европа или от ЕП?

- Не мисля, че може да има обрат. Тук тежи думата на Европейската комисия. След като оцениха борбата с корупцията у нас, едва ли ще има различни оценки от другите органи на ЕС. 

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Към кого изпитвате най-силно доверие?
Общо гласували: 30192
архив

Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник.

няма нови новини
Днес: 55
hot
най-четени новини в момента
сега
2505
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV! Щабът за борба с коронавируса с последни данни - 6 са новите случаи от 343 проби в неделния ден (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
САМО В ПИК: Топ астроложката Алена с ексклузивен хороскоп за първия ден на юни - Телците да не дават заеми, приходи за Девите
x