Звездите полудяха по целебния брезов сок на Тодор Живков

Съвети

Звездите полудяха по целебния брезов сок на Тодор Живков

19035
на 21.05.2023
Звездите полудяха по целебния брезов сок на Тодор Живков
Автор:   "Ретро"

Брезовият сок е едно от най-големите чудеса на природата, но се добива единствено и само през пролетта, при това в рамките на 20 дни. В момента се намираме именно в сезона, в който процесът на сокодвижение при брезите е най-силен, тъкмо преди появата на младите листенца. Брезата „плаче“ в продължение на по-малко от месец, когато е възможно всеки да си добие от нейния лековит сок.

препоръчано

Ползите му са известни още от древността, а по времето на социализма самият Тодор Живков е консумирал богатата на витамини напитка. Тя е известна като имуностимулатор №1, както и като щит за сърцето. Преди броени дни тв водещата Гала показа пред приятелите си в социалните мрежи как заедно с мъжа ѝ Стефан си добиват сами брезов сок от гората край язовир „Искър“, където те наскоро си построиха къща. От години е известно, че и естрадният ветеран Христо Кидиков всяка пролет се снабдява с брезов сок, но от Стара планина, където със съпругата му живеят в китно селце близо до Трявна. Актрисата Стефания Колева също е признавала, че консумира брезов сок, а и редица други наши знаменитости от музикалната и театралната сцена са привърженици на изключително полезната напитка, дар от природата.

Как обаче се добива брезов сок? В стъблото на дървото се срязва неголям отвор, дълбок 3-4 см. Потеклият сок се събира в съд, прикрепен за дървото с маркуч или по-дебела сламка. Важно е след събирането на сока да се запълни отворът с восък или смола, за да се „запуши“ кората и да не боледува дървото. Полезните биологически съединения, соли и минерали, разтворени в сока, образуват почти универсално, укрепващо организма лекарство. В състава на сока влизат ензими, органични киселини, дъбилни вещества, соли на калций, калий, желязо, растителни хормони, глюкоза и вещества, обладаващи висока антимикробна активност (фитонциди). Той съдържа до 2% захар. Брезовият сок разрушава бъбречни камъни. Ефективен е при лечение на язва, болки в главата, бронхит, кашлица, ревматизъм, радикулит и артрит. Способства за извеждането от организма на вредните вещества. Освен това притежава регенериращо действие и стимулира обмяната на веществата, а и пази сърцето от всякакви кардиологични заболявания.

Сокът обаче има кратък срок на годност – едва до три дни, ако се съхранява в хладилник. Той обаче може да се замразява, като така се запазва неговата свежест. В 100 грама брезов сок се съдържат само 8 калории, така че е полезен и за поддържане на фина фигурата.
 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
Учени предупреждават: Изкуственият интелект е опасен колкото ядрена война Учени предупреждават: Изкуственият интелект е опасен колкото ядрена война
ПИК TV x
Доц. Стойчо Стойчев с топ анализ за ПИК TV как записът на Радостин Василев сближи ППДБ и ГЕРБ: Лагерите се смениха - Радев явно подкрепя Гешев, а Борисов... (ВИДЕО) Доц. Стойчо Стойчев с топ анализ за ПИК TV как записът на Радостин Василев сближи ППДБ и ГЕРБ: Лагерите се смениха - Радев явно подкрепя Гешев, а Борисов... (ВИДЕО)
ново
Днес: 6
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК