Вход
София
Времето в София 12 o C

Копърът възбужда апетита

Копърът възбужда апетита

на 23.08.2015
26806
2
Копърът възбужда апетита
Автор: Ретро
23.08.2015
2
26806

Копърът е познат и отглеждан като подправка, етеричномаслена и медицинска култура от дълбока древност. Всички части на растението съдържат силноароматично етерично масло, богато на карбон, но и други ценни съставки - белтъчини, смоли, захари, фолиева киселина (витамин В9), каротин )провитамин А) и витамини С и Е.

В кулинарията се използва цялата надземна част на растението. В свежо състояние нежните стръкове, нарязани на ситно, са незаменима част от почти всички български пролетни блюда. Подходящ е за подправяне на зелени салати, супи, сирене, извара, сосове, варено говеждо или овнешко месо, риба. Много добре приляга на всякакви картофени ястия - варени, пържени или печени, на зелен фасул, грах, гъби. Цветовете на копъра се слагат в маринати, туршии, стерилизирани краставички и рибни консерви. Копърът действа апетитовъзбуждащо и газогонно. Семената му увеличават стомашния сок, засилват перисталтиката на червата и отстраняват газовете. Действат пикочогонно и обезболяващо, увеличават кърмата на родилките. Цялото растение се използва се при безапетитие, газове, колики, жлъчнокаменна болест, нервна възбуда, безсъние.

Тази ценна подправка се отглежда като пролетна и есенна култура. Издържа ниски температури с няколко градуса под нулата, а семената му започват да поникват при доста ниски положителни температури. Оптималната температура за поникване и растеж е 18-20 градуса. Няма големи изисквания към светлината, но на слънчеви места натрупва повече ароматни вещества. Може да се отглежда на различни почви, когато са добре обработени и са богати с органични вещества. При сеитба през 2-3 седмици може да се осигури получаването на пресен копър през целия вегетационен сезон.

Възрастните растения не са много взискателни към влажността, но младите се нуждаят от повече вода. Тъй като семената поникват около 2-3 седмици след сеитба, през този период е необходима добра и постоянна почвена влажност. Копърът за ранно  производство се сее през март–април, а за късно – през август.

Засява се разпръснато покрай тировете, вадите, но може и на фитарии. Семената се зариват на дълбочина 1,5-2 см. След около месец от поникването, когато растенията достигнат височина 10-15 см, се извършва първото прибиране, като се отрязват по-високо, за да не се повреди сърцевинната им част и се връзват на връзки. След беритба посевът се подхранва и полива, за да се подготви за второто рязане.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Към кого изпитвате най-силно доверие?
Общо гласували: 29819
архив

Звъни секретарският телефон в Народното събрание:
- Ало, Народното Събрание ли е?
- Да...
- Искам да попитам какво ми е необходимо, за да стана депутат?
- Ти луд ли си?!
- Да, да... А някакви други условия?

няма нови новини
Днес: 48
hot
най-четени новини в момента
сега
2755
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Щабът с последни данни - 14 новозаразени с коронавирус, жена е починала в Сливен (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
САМО В ПИК! Топ астроложката Алена с ексклузивен хороскоп за неделя - Близнаците да се пазят от необмислени изказвания, Везните да очакват трудности в работата
x