ПЪРВО В ПИК TV: Премиерът Борисов след призива за преврат на Радев: Сценарият на НСО и Христо Иванов е ясен. Мая, Румен, Корнелия, Божков, са ясни. Защо го правят - влизаме в банковия съюз и няма да могат да фалират банки и да теглят милиони кеш (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

ГОРЕЩО
БОМБА В ПИК! Ето го брачния договор на Бойко Рашков, най-богатия политик! Съпрузите поделят рекордните 19 имота. Резиденция в София с 12 бани, басейн и фитнес, част от резиденция на морето с 6 бани, два джипа, две къщи в Стара Планина, влог от 750 000 лв. остават за министъра (УНИКАЛНИ ДОКУМЕНТИ) ПЪРВО В ПИК TV! ГЕРБ с втори извънреден брифинг след разкритията за арестувания и съден за измами шеф на фонд "Земеделие": Продължаваме да настояваме за отговори! Радев дължи обяснение (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ДАНС започна проверка в Община Варна, души около боклука на морската столица ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Премиерът на Радев в нова гонка с медиите - закри важно заседание със синдикатите. ТЕЦ "Марица-изток" 2 на колене, синдикалните лидери категорични: Няма да се съгласим миньорите да станат берачи на лавандула (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) Валентина Маджарова е избрана за шеф на спецпрокуратурата 
Политика

ПЪРВО В ПИК TV: Премиерът Борисов след призива за преврат на Радев: Сценарият на НСО и Христо Иванов е ясен. Мая, Румен, Корнелия, Божков, са ясни. Защо го правят - влизаме в банковия съюз и няма да могат да фалират банки и да теглят милиони кеш (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

245183
на 10.07.2020
ПЪРВО В ПИК TV: Премиерът Борисов след призива за преврат на Радев: Сценарият на НСО и Христо Иванов е ясен. Мая, Румен, Корнелия, Божков, са ясни. Защо го правят - влизаме в банковия съюз и няма да могат да фалират банки и да теглят милиони кеш (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Премиерът Бойко Борисов дава извънреден брифинг в Министерски съвет след снощния призив за преврат на Румен Радев на незаконен уличен митинг. 

препоръчано

След ареста на двама от близките съветници на Радев заради афери с търговия с влияние и шпионаж, избраният за президент летец излезе извън контрол на улицата. Той призова за метежи събралите се жадни за власт партийни опозиционни групи от БСП на Корнелия Нинова, ДеБъ на Христо Иванов, Копейкин с "Възраждане", Мая Манолова с тъпанджията Никола Вапцаров, хората на Слави и АБВ.

Събирането им беше незаконно и без уведомление в МВР, но това не им попречи часове наред на ята от по 100-200 души да тероризират столичани като запушват различни точки на София. Полицията не се намеси, въпреки че нарушават и противоепидемичните мерки. 

"Толкова много неща се правят, че не ми се иска от глупост да се разруши. България го е правила това много пъти с грешни решения. 

Помните как 15 охранители от НСО не можаха да въведат ред в сградата на парламента.

Преди два дни се разиграва следната случка, не скеч, не сценка. Видими публични лица - Христо Иванов ми е бил вицепремиер, шеф на партия. Дебаркира за провокация като Христо Ботев на Козлодуй, носи знаме, отива там с цел. Не го виня. Всяка партия ползва ситуацията, както намери за добре политически. Приемаме, че е добронамерено. Събитието на 200-300 метра от мястото, където охранителите пазят ВИП лице, но не е там.

Нищо не налага тези действия на охранителите. Днес го гледах и виждам артисти. Единият леко върви и носи знаме, а другият го бута до водата, докато джапне и после го пуска. И върхът на възмущението ми е, че сержанти ли са офицери ли, президентът Радев ще каже какви са, взима и хвърля знамето, като вижда, че ги снимат и са отишли тези хора с тази цел да правят филм. И охранителите правят всичко възможно да е автентично. Качват се после на колата и отиват къде - Манолова, Корнелия Нинова, те са от едно котило. Какво прави Христо Иванов при този, който пряко отговаря по закон за НСО, като казва, че ще държи Борисов отговорен. За кое? 4 години Радев ръководи пряко НСО. Не могат да излъжат, защото когато са ми пращали имена за началници и заместници, не съм казвал кой искам", каза Борисов и каза, че веднага ги е одобрявал. 

"Закон за НСО нямаше и направихме. В тази комисия, с която искат да си измият ръцете, участват ДАНС и главният секретар на МВР. Там дневния ред се задава от НСО, от шефът, който е назначен от Радев. Той определя какво и каго ще говорят и решават. Отговорността е негова. Затова ме учуди това присъствие и защо аз да съм отговорен.

Защо този сценарий не се направи, когато ДПС заедно с БСП искаше вот за недоверие за сваляне на правителството? Или когато ДПС искаше оставките на наши министри и коалиционни партньори? Или когато ДПС с няколкостотин хиляди гласа подкрепи Румен Радев. На консултативни съвети председателят на ДПС винаги е подкрепял решенията на президента и тогава не е стояла темата с охраната. Тогава са били удобни. А сега искат да искат да изкарат, че ДПС и ГЕРБ работят заедно. Но аз винаги публично съм им благодарил, когато са помагали - в местната власт с кметовете. Ние не делим кметовете и работим за всички хора", каза Борисов и припомни, че ДПС са подкрепили и американските самолети за разлика от проруските партии. 

"Още 2018 г. Валери Симеонов излезе и каза да се свали охраната на Ахмед Доган. Не е била свалена. Тогава си пътуваха с президента и му казах да си говори с Радев да се свали. 

Питал ме е за Пеевски защо е охраняем. И аз когато МВР ми докладваха при атентата срещу Алексей Петров с гранатомет, същите извършители бяха наели апартамент месеци преди това с пряк изтрел, намерихме и схемата, при която е трябвало със снайпер да бъде ликвидиран Пеевски и едновременно и Алексей Петров с гранатомет", разкри шокиращо Борисов. Той уточни, че службите са докладвали това. 

"Сега някой иска да ми вмени, че аз имам вина. Добре - той да поеме отговорността за сваляне на охраната. Решихме в понеделник да внесем законопроект и да дадем само на него отговорността кой да се охранява. Ако питате мен, НСО трябва да пази само тримата - председател на НС, премиер и президент. Няма да коментирам квалификациите. Българският речник е цветущ. Ще му напомня, че надали има българин с повече ордени и полицейски награди в света от мен", отсече премиерът. . 

"Оставете простака да си говори - когато отвърнеш, ставаш същия. 

Но припомням откъде тръгна сценария. С медицинските сестри тогава не успя, беше изигран максимално, но не успя. 

Но сега виждате как добре е сглобен протестът - Христо Иванов протестира с тези, които го къпаха. Те го изкъпаха, той ги подкрепя и държи мен отговорен. За кое? Президентът лично носи отговорност и с назначаване на директор на НСО, вменява тези функции на него - обучението и действията на всички свои служители. Считате ли, че един средноинтелигентен човек, когато го снимат, ще хвърли българското знаме? Вместо да го развее, да ги покани да се пекат, да каже, че ще държи знамето. Да са вежливи както полицаите. Виждате, че на протести ние изкарваме жените полицайки отпред, да няма напрежение. Тези хора в НСО не са ли обучени това да го правят, а и ВИП-а им го няма. Няма никой на пущинака, а те го бутат пред камерите и гледат в обектива... И ето ти сценарий. 
Като Прокуратурата влиза в сградите на Министерски съвет и извлича министри и зам.-министри, ние дума казали ли сме? И аз го научавам от медиите, когато го пуснат. Главният прокурор работи само с главния секретар и дори министърът на МВР не знае. 

И аз месеци наред гледам министрите ми с белезници. В най-важната служба - в ГДБОП, също ги наредиха по земята. Но аз поисках веднага оставките на тези хора. Спиридонов 20 години е работил с мен, прекрасен офицер, но пое отговорност", припомни премиерът. 

"Каква е разликата между министрите и кметовете и президентски съветник? Какъв преврат? Отишли са след като е видно, че има нарушения. Нека си завърши делото и ако имат вина, ще си понесат отговорност. Мен ме викат за всяко нещо и не съм казал една дума. Защо е това. 

Заради днешния ден - днес е важен ден и цял ден ще се работи. Тази ярост идва заради това, което ако успеем, ще се случи. 

Вече няма да могат да се фалират банки. Няма да могат да се тегля пари в кеш, без да светнат в Европа. Ние ще сем на мястото на най-успелите в Европа, нямаме да сме само в посоката, а ще сме там. Довечера чакаме да се случи и започна от снощи. И ето този сценарий от преди два дни. И питам дали има дясномислещ човек, който да не знае какво значи да влезеш в европейския банков съюз, да участваш в Европа на първа скорост? 

Всички останали - Мая, Румен, Корнелия, Божков, те са ясни. Разните му кланове там на тази партия. 
Защо дясномислещите хора не изчакаха да мине днес и утре да правят. Защо влязоха в този сценарий? Да не мислят, че ще ни убедят, че ще мислим случайно. Колко българи отиват на плаж със знаме? Видно това е сценарий. А когато има сценарий, има сценаристи и те вчера се показаха. А причината е тази, която казах. 

Не искам да коментирам прокуратурата, защото това, което се причинява на правителството, не е плюс. Когато се арестуват министри, не се вдига рейтинга на правителството. Но ние дума не сме казали. 
ДПС сега е темата, а защо? Когато те подкрепят Радев и БСП, тема няма. Когато подкрепят евроатлантически решения, има проблем. Те са тези, които най-много подкрепят влизането на България в Еврозоната и чакалнята. Най-много ни подкрепиха за Ф-16. Това е. Нито съм ходил на зимните, нито на летните сараи. 
Но много от протестиращите лидери са били там - едните на летните, едните на зимните. Аз когато нещо правя с ДПС, излизам и казвам и работя с общините и затова като отида, те ме посрещат като приятел, защото работим за всички хора", заяви Борисов. 
Когато се разследват такива олигарси, толкова имена, трудно е да удържи едно правителство. Това са огромни ресурси, които виждате. Но когато беше служебното правителство с над 100 млн. лв. по-малко пари събрахме от цигарите в бюджета. В момента е най-ниско нивото на контрабанда в страната", отчете примерът. 

"Когато трябваше на среща в ЕС да се реши европейското бъдеще на Сърбия, имаше протести. Президентът Вучич каза, че са проруски сили и агенти. И видяхте вчера кои бяха на протеста - знам им потеклото, не се учудвам...

А ние строим - Балкански поток, магистрала Европа, Струма - видяхте вчера как пренасят уникално нов мост над действащ. 
Пак искам да се обърна към своите опоненти - да проявят малко държавничество. Едните се готвят да се саморазправят в Росенец, от това което МВР ми докладва. В Босна и Херцеговина от една сватба тръгнаха нещата! Етническият мир е много важен. Разбира се, общината в Бургас и въпросният плаж или пристанище, да се види и да се върне на хората. Както на моята къща се разхождат хората, спират, снимат, който иска - като туристическа атракция. На Евксиноград си ходят хората и си снимат и плажуват. 
На Алепу също стана ясно, че може да бъде само къщичка за птици. Пратих Дончев на езерата да спрат багера. Вчера проведох коалиционен съвет и благодаря на Валери Симеонов, оттегли своите предложения, за да спокойни хората. Сега пък собствениците ще скочат, че им забраняваме на имота от дядо им и баба им. Но нека да го направим, да са спокойни, че няма да има безобразия", каза Борисов. 

"Дали да продължавам? Да те взема ли като Илияна Йотова, да ми даваш кураж. Не си толкова симпатичен, но да сме двойка", обърна се на шега премиерът към Томислав Дончев. 

"Внимавайте - гледам и как се събират структурите на ГЕРБ. Те си мислят, че могат така безнаказано да идват и да ни обиждат под прозорците. Но като гледам как се събират, след това да не съжаляват. Това няма да доведе до нищо добро", предупреди Борисов заради призивите на структурите на ГЕРБ за протести в отговор на уличните метежи. 

"Докато ние работим, гледам, че те чудесно си бродират с Христо Иванов. Даже с офицери от чужбина. Бродират си. Сценарият е в един сайт да излезе, после в една телевизия, добре се справят, не отричам", каза Борисов по повод доносите на ДеБъ и сие срещу България. 

"Вера прочетох едни новини - "Радев скочи на Доган и Пеевски, прокуратурата влезе в президентството". Какво общо имат съветниците на Радев? И как им скочи точно, като 4 години им държи охраната? Когато го подкрепяха и Карадайъ ходеше при него, тогава ли скочи? Но вижте как едно заглавие обърква хората и си казват какво е това безобразие, бе... Така се настройват хората.  Ето в понеделник взимаме решение и тогава няма да може с нищо да се оправдава. Да си сложи подписа, че няма опасност утре този човек да го застрелят. Тогава ще види какво е да носи отговорност. 

Ето щабът ме чака горе. Вчера настояхте - спряхме дискотеките. Каква е разликата от една дискотека и снощното масово събитие на президента Радев. Продиктувано изцяло от него, ако си мислите, че е спонтанно, вижте партийните вождове. Наказание ще има ли? Мен ме глобиха, че съм се навел без маска да целуна иконата. А те вчера показаха, че абсолютно не ги интересува това, което щабът препоръчва - мерките и закона. Тези, които говорят а закон, изобщо не го спазват. Защо тогава ние да нанасяме щети на хората в този бранш, след като в Германия излезе президентът и каза да се слуша правителството, а кабинетът слуша института "Робърт Кох", там са специалистите.  А тук какво стана? Сега им казах на щаба - направете публичен дебат, поканете всички, които считат, че няма коронавирус и е конспирация и е безобиден, да се съберат пред медиите и да спорят медицински. Ние в момента имаме медицински проблем. 40 на сто от хората считат, че е безобидно, ами тогава да отворим наново. Но излизате и казвате, че се увеличават. Ами като хиляди са без маски снощи, как няма да се увеличат? А ние направихме в Стара Загора мероприятие и ни глобиха. Тях ще ги глобят ли? А ние сме управляващи и се държим като опозиция. 

Щабът ако не направи днес публичен дебат, пускам пак дискотеките и баровете. Защо да съсипвам бранша като президентът Радев дава личен пример. Да носи той отговорност, той е дал пример и той да отговаря за заразяването на хората", каза Борисов. 

"Вие сте с маски, пишете, че се повишават. Ами ще се повишат след вчерашния митинг. Имаше повече хора от на мач. Казвам им с цялата си отговорност да не го правят - предстои тежка година, не се раздвижва икономиката. Още няма никакви пари от ЕС, а колкото повече затъват икономиките, държавите членки си оправят вътрешните проблеми. Трябва ни в момента абсолютен консенсус и няма значение кой е управляващ. Трябва да знаем какво ни окачва и да има консенсус", каза Борисов. 

На въпрос на ПИК TV кои протестиращи лидери са били в сараите, премиерът каза: "НЕ, тези знаят и тръпнат. Знаят как са търсили подкрепа и знаят пътя. Знаят, че аз не съм бил. Това не е лошо, но да не отричат и да си кажат, че когато са искали подкрепа, охраната на Доган не им е пречела. И да казват, че зависи от мен - не, единствената служба, която не зависи от мен е тази - НСО. Зависи от Радев".

На въпрос на Ива Николова дали се цели етническо напрежение, Борисов каза: "Гражданско и етническо. Защото ще стане и по големите градове. Но съм готов и тези думи да простя от снощи, защото трябва обединение. Истинската заплаха идва. Навремето така са се изпокарали болярите и после 500 години робство. 

Не го правя аз и не съм започнал никога. Налага се да отговарям. Хората трябва да знаят, че това е сценарий. Че се търси напрежение. Че уж гавазите на ДПС са това, а те не са - те за на Радев на НСО! Радев назначава шефа на НСО! А сега уволни ли ги, уволниха ли тези, които хвърлят българското знаме. А аз уволнявам и показвам, че не съм свързан. Като стане нещо, вие след час ми търсите оставки. Служители, хвърлили флага, може ли да са още на работа, защо не ги е уволнил? Кой е избрал тези хора? Преди два месеца убийци хванаха там! Кой е взел тези хора, кой ги назначава! Аз си отговарям за моите хора и уволнявам. Два аршина има!", завърши Борисов. 

Сподели:
Бомба x
Как да ядем картофи и да не дебелеем Как да ядем картофи и да не дебелеем
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! ГЕРБ с втори извънреден брифинг след разкритията за арестувания и съден за измами шеф на фонд Земеделие: Продължаваме да настояваме за отговори! Радев дължи обяснение (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК TV! ГЕРБ с втори извънреден брифинг след разкритията за арестувания и съден за измами шеф на фонд "Земеделие": Продължаваме да настояваме за отговори! Радев дължи обяснение (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 321
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това