Вход
София
Времето в София 13 o C

ПЪРВО В ПИК TV: Румен Радев в изтъркана реч пред парламента - пусна плочата за повече прозрачност и контрол в обръщение към депутатите (ОБНОВЕНА)

ПЪРВО В ПИК TV: Румен Радев в изтъркана реч пред парламента - пусна плочата за повече прозрачност и контрол в обръщение към депутатите (ОБНОВЕНА)

на 04.09.2019
55315
27
ПЪРВО В ПИК TV: Румен Радев в изтъркана реч пред парламента - пусна плочата за повече прозрачност и контрол в обръщение към депутатите (ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
04.09.2019
27
55315

Явно затъжен за депутатите, които цял месец бяха в лятна ваканция, президентът Румен Радев прави обръщение към парламента на старта на новия политически сезон при откриването на есенната сесия на Народното събрание.

Миналата година на старта на есенната сесия на депутатите той се обърна към нацията от президентството, като нахока правителството и мнозинството в парламента, но тази година е решил да застане пред депутатите и вероятно да им се кара очи в очи.

Идването му беше прието на нож от повечето депутати, както ПИК TV показа на живо по-рано днес преди старта на новата сесия.

Радев започна с поздравление към победата на Григор Димитров и изрази надежда, че среднощния мач няма да попречи на работата на депутатите.

"Както каза и председателят на парламента, предстои тежка и отговорна сесия, в която е важно приемането на държавния бюджет. 

Не трябва да пропускаме факта, че в страната са натрупани проблеми, неотложни. Моята позиция е известна, но наред с икономическите и статистически показатели, не трябва да пропускаме факта, че губим най-голямото си богатство -  хората. Чезнат основните фактори за ефективно управление, честност, отговорност и прозрачност", започна с вече изтърканите си фрази Радев. 

"Когато властта се отнеме от народа и се концентрира от определени хора, които инвестират в медиен комфорт и политически облаги, идва безконтролна власт. При такава формула няма развитие, а има бедност, корупция и неграмотност", каза още Радев. 

"Нужна е промяна, която да засили гражданското участие и контрол върху управлението. Институциите да са по-прозрачни. Необходима ни е силна държава с ясни правила и ред, които работят за народа и се спазват от всички. Такава промяна не може да бъде дело на отделна личност, група хора и политическа партия. Тук виждам водещата роля на парламента, като изразител на волята на народа, като орган, призван да контролира изпълнителната власт", заяви президентът в залата на смълчаните депутати, част, от които не го слушаха, защото клишетата му вече са известни почти наизуст.

"Каквито и икономически спасителни цели да се прилагат, те няма да са ефективни докато не се промени политическата власт, както и начина на упражняване на властта в България. 

Моите очаквания са за ускорен дебат. Не може да има ефективно управление на държавата, а от това и просперитет, ако няма контрол върху изпълнителната власт.

Отклонението от програмата би следвало да се дебатира, както и правителството да представя ежегоден отчет пред Народното събрание - разпоредба, която да задължава премиера да се явява поне веднъж седмично в парламентарна зала в отговор на въпроси. Отказът от блицконтрол е отстъпление от демократичните принципи", пусна отново изтърканата плоча Радев и продължи с вече отдавна изнасяни от него речи с почти еднакви думи.

"Напълно съм убеден и считам, че парламентът трябва да пресече още тази година порочната практика на безконтролно харчене на изкуствено създаван излишък, без санкции на парламента. Такъв подход генерира условия за корупция. Парламентът е този, който определя рамките, а президентът няма никакви правомощия да се намесва в технологията на законотворческия процес.

Все повече закони се изменят кардинално с преходни и заключителни разпоредби, без обществено обсъждане и оценка за въздействие, по този начин се внася непредвидимост и елиминира гражданското участие.

Очакванията към парламента са за повече прозрачност", продължи речетатива си Радев.

"Отдавна е назрял моментът за по-голяма независимост на местната власт чрез реална децентрализация. Това ще повиши гражданската активност по региони. В момента общините зависят от благоволението на правителството, което се определя от тяснопартийни критерии. В момента законът в този си вид не прилага инструментите на пряката демокрация.

Настоящата сесия е заредена и с надежда за внасяне на устойчивост в изборния процес, машинното гласуване като гарант за честност на изборите трябва да бъде въведено.

Според мен не само, че трябва да бъде ускорено въвеждането на електронно дистанционно гласуване при ясни гаранции за защита на националната сигурност", започна с прокарване на мантрите на БСП за машинното гласуване Радев и призова депутатите да обмислят конституционни промени за българи, придобили двойно гражданство, така че да могат да се кандидатират за депутати, президент и вицепрезидент, подавайки по този начин ръка на ДПС, които отдавна се борят за това.

"Необузданата корупция по високите етажи, ширещата се престъпност по малките населени места, изискват народното събрание да се съсредоточи върху укрепването и върховенството на закона. Много са мерките за справяне с бедността и демографската криза. При определянето на приоритетните сред тях може да се опрем на опита на държави, които бяха по-назад, а определиха образованието като национален приоритет.

Драматичният срив в чуждестранните инвестиции няма да стане с насочен лов на един двама, а със справедлива среда, борба с корупцията, инфраструктурата, електронни услуги и образование.

Надявам се, че тези мои думи са повод за размисъл и дебати, както и отговорни държавнически решения. България трябва да се превърне в нормална европейска държава с върховенство на правото, отчетни институции, които да работят ефективно в интерес на гражданите.

Без това няма да имаме сигурност, европейски доходи. Мое лично убеждения е, че пътят преминава през моите предложения. Времето за промяна неумолимо изтича, както изтичат навън младите хора, гаснат българите села и умират пенсионерите", продължи с изтърканите клишета Радев, който нито за миг не успя да излезе от отдавна заучените общи фрази.

Накрая дори си позволи да сее заплахи за диктат на улицата: „Времето за промяна изтича, както изчезват навън младите българи и пенсионерите по селата, или улицата ще помете статуквото. Желая ви успех!“

Старта на пленарния сезон и речта на президента вижте във видеото на ПИК TV:

Сподели:
свързани новини
Напиши коментар »
(27)
1
...................ДЕСА СЕ ЯВИ У ПАРЛЯМЕНТА.....И КРАИ !......
2
Ндаа ,имаме си 240 нищожества в Парламента ,сега - не стига това ,ами и най голямото нищожество (смешното ни Президенче) ще "цъфне" там ! Кошмар !
3
Истината никога не е била "изтъркана фраза", но Радев пилее думите си и дава бисери на чумави прасета. Те са в парламента не за да мислят за народа и страната, а да си построят къщи за гости, да натрупат пари, да си осигурят внуците и правнуците. Дреме им на тези продажници за България.
4
.................ФАНДУКЯТА А ОДИ А ЧИСТИ БУЛЕ ВИТОША ШО Е НАИ МРЪЛЯФ И ГАДЕН УЛИЧКАР У КОЧИНАТА НА Ф 16 !.........АИДИ ПИКЕЗ ОДИ СНИМКАИ МРЪЛЯФ БУЛЕ ВИТОША .......И.......ВИКНИ МАРКУФ ЗА КУМЕНТАР !........ШО МАРКУФ Е ВАШ ПЕЕРАЗ !.....
5
След тая реч на Президента, Шaйката има да смърди поне до Местните избори на кито се очертава да се "окъпят" в народната любов!!!
6
И новия Му речописец като стария -- омръзналите на всички глупости на търкалета и скудоумие на квадрат !!
7
Ама той още говори, пък вие му правете анализ.
8
ГЕНЕРАЛ РАДЕВ отново HACPA ТИКВАТА и цялата му ШАЙКА.Кой разбрал, разбрал, който не е разбрал, ДА ГО ДYXA.
9
Румен Пъпката активиран от Импексовата си господарка, да пърди в народното събрание, плаче ли плаче за комисионните от Грипен. Това нищожество е срам за българската нация!!
10
Тоя ми ти така наречен президент как има наглостта да говори за прозрачност като той самия е гъста мъгла!
11
И в заключение , другари и другарки на лешоядите: -- Да живеят всички БеКаПе-та , по всички земни кълбета !! ВЕЧНА СЛАВА НА КПСС ДРУГАРИ !! УРА !!
12
А къде МИШКУВА ТИКВАТА?! Някой знае ли къде в момента ТИКВАТА се ИЗЛАГА, и НАС ИЗЛАГА с ГЛУПОСТИТЕ СИ.Еееее, ама НАИСТИНА ТИКВАТА е ГОЛЯМ ТЪПАНАР, ама к'во да искаш ОТ ФАТМАК-ПОЖАРНИКАР?! ТЪП ГАЛОШ, да не кажа ЦЪРВУЛ....ХАХАХАХАХАХА.....
13
Кауня прецедент дойде в парламента, изсра се като всеки импексов комуняк, изплю доза жлъч и отрова, и бег да го няма да плющи пиарката си от ВВС, която беше назначил на две държавни заплати да му излезе по евтино!
14
до кога,ще му позволяват да си разиграва коня?!
15
ТРИ ГОДИНИ МУ БЯХА НУЖНИ НА СЕЛЯНИНА С КОЛЕЛОТО ДА НАЗУБРИ ЕДНО ОБРЪЩЕНИЕ ОТ ТРИБУНАТА НА ПАРЛАМЕНТА.ОТ ТАЯ ТРИБУНА ТОЙ ИЗРЕЧЕ ЕДНА ГОЛЯМА ЛЪЖА.ТОЙ НЯМАЛ НИКАКВИ ПЪЛНОМОЩИЯ ДА СЕ НАМЕСВА В УПРАВЛЕНИЕТО НА ДЪРЖАВАТА.ТОВА НЕ Е ТАКА.В НЕГОВИТЕ РЪЦЕ Е НАЙ ВАЖНИЯ ЛОСТ ЗА УПРАВЛЕНИЕ.ТОВА СА РЕФЕРЕНДУМИТЕ.ТОЙ ИМА ПЪЛНОМОЩИЯТА ДА ИНИЦИИРА НА ВСЕКИ 6/ШЕСТ/ МЕСЕЦА РЕФЕРЕНДУМ ПО ЖИЗНЕНО ВАЖНИ ВЪПРОСИ ЗА НАСЕЛЕНИЕТО.ТРИ ГОДИНИ ТОЙ СЕ ОСЛУШВА,ЗАЩОТО ЗА ТОВА СЕ ИСКА МЪЖЕСТВО И МНОГО РАБОТА,А ТОЙ Е СЛАБ И БЕЗВОЛЕВ.
16
Който разбрал,разбрал какво каза Президента. То само с ядене и пърдене нищо не става, трябва и малко акъл
17
Профила на собственика и редакторите на мутренския сайт ПИК е отчаяна злоба,простотия и алчност за подаянията на тиквоча,пълен слугинаж!
18
А него кой ще го задължи да се явява по-често в парламента? Май доста отдавна не се е мяркал там. А може би причината да е друга. Вероятно не сервират джулани в парламентарното барче. Веднага да се промени менюто. Задължително да има шкембе, джулани и бира!
19
Достоен български генерал и Президент. И кое не е вярно в думите му, та загладените мозъци не разбраха и започнаха да пишат глупости? Активността на 9 и подобни е потресаваща и жалка.
20
Никакви клишета ,а самата истина казва Президента.Кой е умен го е разбрал,който е прост има мислене на парцал !
21
Абе тоя е срам за армията и България бе. Той е срам голям. Пълен.....каквото и да кажа ще е малко. А гледам и 20 е велик българин...умен та чак дрънка.ей прости хора.
22
ТОЯ ПАК НАДНИКНА ИЗПОД ПОЛАТА НА ЖЕНКЯ СИ! БЕЗПОЛЕЗНО МРЪНКАЛО! ТУРИСТ И ЕКСКУРЗИАНТ НОМЕР 1 НА БЪЛГАРИЯ!
23
и кажете дали тиквата от Банкя, известен напоследък с прозвището Боко джипа да произнесе подобна реч?
24
сега трябва и кметсвото на софия да се превърне в олигофарник,,, Е ПОНЕ ДА ИМА СИНХРОН В СОФИЯТА..... ПАЗИ БОЖЕ ОТ НЕЗАВИСИМИ МАЙМУНЯЦИ КАТО РАДЕВ,, ДЕСА... И МАЯ -СТЪРШЕЛА,,, И ОЩЕ ТОЛКОВА НЕКЪДЪРНИЦИ ОКОЛО ТЯХ
25
ТИ ЦЕЛИЯТ СКОВАН ОТ ЗЛОБА СИ,О ШУМЕН И РАЗБЛУДЕН ГАД И ТВОИТЕ ЧЕРВЕНИ ВИКОВЕ ,ВСУЕ ТЪЙ ГРОЗНО НИ СТЪРВЯТ................................
26
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
27
Добре де.....,като са кlишета се чуdя защо гъrбингелsките теливизии БНТ,БТВ,Нова,Евrопа въобще nе предаваха речна на пrезидента .Въх! Как попуснаха случая да направят кlишетата му достояние на нацията! Въх!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого бихте гласували за кмет на София?
Общо гласували: 23395
архив

- Тате, тате, циркът дойде!
- Не, тати, не. Това са абитуриентки.

няма нови новини
Днес: 254
hot
най-четени новини в момента
сега
2589
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
МВР с горещи подробности пред ПИК за случващото се под моста "Чавдар" в София (ОБНОВЕНА/СНИМКИ)
x
Бебе с три ръце и четири крака се роди в Индия
x