ПЪРВО УВОЛНЕНИЕ ОТ СЛУЖЕБЕН МИНИСТЪР: Бойко Рашков отстрани враг на президентски съветник

Акценти

ПЪРВО УВОЛНЕНИЕ ОТ СЛУЖЕБЕН МИНИСТЪР: Бойко Рашков отстрани враг на президентски съветник

148053
на 12.05.2021
ПЪРВО УВОЛНЕНИЕ ОТ СЛУЖЕБЕН МИНИСТЪР: Бойко Рашков отстрани враг на президентски съветник
Автор:   ПИК

Новият служебен вътрешен министър Бойко Рашков започна с уволнения от първия си ден.

препоръчано

В следобедните часове с поста си се е разделил първият държавен служител в МВР, научи ПИК. Става дума за най-висшия държавен служител в министерството - административния му секретар. Аналогът на въпросната длъжност в останалите ведомства е главен секретар.

Уволненият е Бойко Славчев, който работи на тази позиция вече повече от 6 години.

Преди това е бил в МС, а още по-преди в БОРКОР. През 2009-2013 г е бил началник на кабинета на вътрешния министър Цветан Цветанов.

Скандалното е, че Бойко Славчев е главният свидетел по скандала ГрейтУол гейт за покупката на джипове от секретаря по антикорупция на президента Румен Радев Пламен Узунов докато е служебен вътрешен министър в първия кабинет, съставен от Радев през 2017 г.

Скандалната сделка, която е за 29 млн. лв., се проверява от Европол и в последствие от българската прокуратура и все още е в процес на разследване.

Междувременно от МВР разпространиха съобщение за уволнението на Славчев. От него става ясно, че със заповед на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков е освободен от длъжност административният секретар на МВР Бойко Славчев. Заповедта е на основание чл. 106, т. 6 от Закона за държавния служител /поради придобито право на пенсия/.

Още през февруари, ПИК публикува части от доклад на ОЛАФ, където най-споменаваните имена са на президентския съветник Пламен Узунов и на Вера Митрева от Тройната коалиция. За историите и обвиненията на президентския съветник знаем много, но е интересно да видим коя е жената участвала в процедурата по избор на джиповете на Гриша Ганчев.

Когато Узунов бива инсталиран от Радев за служебен министър на вътрешните работи, освен чистките, с които започва и личните си отмъщения, той решава да назначи и свои хора на ключови позиции като тази на председателят на комисията по обществени поръчки към министерството. За този пост е взета да отговаря Вера Митрева. За обществеността тя не е много популярна, но изиграва важна роля не само по време на служебното управление на Узунов, а има дълга кариера и при Тройната коалиция.

Именно Митрева написала доклада на Узунов, с който му предлага да се променят спецификациите на автомобилити и от високопроходими, каквито са основните изисквания на ЕК, да станат "за всякакви условия", за да може да се класира едно определена компания.

Следва и втора ключова промяна, която решава мача в полза на марката "Грейт Лоул" на Гриша Ганчев. Предимството качество пред цена което първоначално и по начало е 60 процента качество и 40 процента цена, любимката на Узунов обръща в полза на цената, а не на качеството. Така нещата са нагласени идеално за новите господари в МВР, но идва следващият проблем. Гриша Ганчев и фирмата у нямат исканите 280 автомобила и офертата се намалява с около 2 млн. лева. Така набързо всичко се одобрява и процедурата се финализира много набързо само за 50 дни, преди да е изтекъл мандатът на Радевото протеже като служебен министър.

Проверка на ПИК показа, че Митрева има доста дълъг опит в обществените поръчки. По време на Тройната коалиция името й става известно като част от тройната кобмина разпределила съмнително 25 милиона лева. Според публикации в медиите един определен приятелски кръг, част от който е и Митрева, опитва да превземе транспортното министерство. Това е групичката наследена от бившето Министерство на държавната администрация (МДААР), където същите хора начело с ексдиректора на бившата дирекция "Електронно правителство" Юрий Алкалай, са лобирали близки до тях фирми да спечелят обществените поръчки.

Според публикациите в медиите търговете на тези хора трябва да бъдат разследвани от прокурор. Вместо това те продължат да подпомагат дейността на фирмите, спечелили конкурсите, и да осигуряват пари за осъществяването им.

Начело на комбината е Биляна Дякова, която е главен секретар на ведомството при новия кабинет, заедно с Юрий Алкалай и Борислав Бочев от разформирования отдел, а с тях си върви и Митрева. Групата е играла ключова роля за провеждането на над 200 обществени поръчки във ведомството на Николай Василев. Като едва десетина от тях са спечелени от случайни фирми, които са дали най-добри условия. За останалите процедури се смята, че са манипулирани, но това така и не е разследвано.

Схемата и тогава е била да се изготвят техническите задания, които облагодетелстват строго определена фирма. Налагани са и определени критерии за подбор на изпълнител. Така ставало възможно да се избират оферти, чиито цени са с пъти по-високи от реалните. Съставът на комисиите пък бил определян така, че да гарантира сигурно спечелване от страна на предварително зададения кандидат.

Необходимостта от провеждане на обществената поръчка била обоснована с докладна записка от Юрий Алкалай, а разходът - одобряван от дясната му ръка Биляна Дякова, която е била главен секретар на МДААР. Самата тръжна документация и допускането на кандидатите до конкурсите са се одобрявали от близката до Дякова Вера Митрева, която е юридически консултант на закритото министерство.

Като членове на комисиите се редуват Митрева, Алкалай и подчиненият му Борислав Бочев. Така групата е успяла да разпредели 15 млн. лева през 2008 г. и най-малко 10 милиона от отделените за 2009 г. 18 милиона. Тримата експерти по информационни технологии са успели да прокарат чрез конкурси проекти, които гарантират солидни икономически печалби в бъдеще. В същото време част от проектите остават незавършени във времето, което поставя под съмнение тяхната целесъобразност.

Вероятно запознат с "отличните качества" на Митрева, Узунов бързо я назначава в МВР, за да отговаря за обществените поръчки, а резултатът с днешна дата е разследване на ОЛАФ установило нарушение и с препоръка прокуратурата да образува досъдебно производство, което вече е факт.

Сподели:
Бомба x
6 признака, които показват, че с връзката ви е свършено 6 признака, които показват, че с връзката ви е свършено
ПИК TV x
САМО В ПИК TV: Столичен бохем посегна към богатството на Фатик - ето кой се кани да отведе до олтара наследницата на митичния крими бос САМО В ПИК TV: Столичен бохем посегна към богатството на Фатик - ето кой се кани да отведе до олтара наследницата на митичния крими бос
ново
Днес: 3
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това