Вход
София
Времето в София 11 o C

САМО В ПИК! Доц. Влади Манев проговори има ли засекретена информация за промени в имунната система при болни с COVID-19 и възможно ли e лекарство от черен дроб на патици

САМО В ПИК! Доц. Влади Манев проговори има ли засекретена информация за промени в имунната система при болни с COVID-19 и възможно ли e лекарство от черен дроб на патици

на 30.03.2020
118637
0
САМО В ПИК! Доц. Влади Манев проговори има ли засекретена информация за промени в имунната система при болни с COVID-19 и възможно ли e лекарство от черен дроб на патици
Автор: Симо Русев
30.03.2020
0
118637

Доц. д-р Влади Манев е специалист от Клиниката по остри отравяния в "Пирогов", Катедра по епидемиология, микробиология и вирусология. Председател е на програмен консултативен съвет за имунопрофилактика и имунотерапия на рака към здравна фондация "Контрол на придобитите имунни дефицити, свързани с промени в околната среда". Полковник е от резерва. Пред ПИК водещият учен разви тезата си има ли информационно затъмнение и засекретени данни за промени в имунната система при болни, заразени с COVID-19 и възможно ли e да има лекарство от черен дроб на патици.

- Доцент Манев, през последните дни и седмици се чуват коментари за промени в имунната система при  болни,  заразени с COVID-19, включително, че причина за тежкото протичане с фатален край е променена и неадекватна реакция на имунната система. Имат ли основание подобни твърдения?

- Тези изявления в публичното пространство са от авторитети в съответната медицинска специалност, но не е известно те да имат придобита специалност по имунология.

- Очевидно възникват въпроси, а и в крайна сметка кой е компетентен да дава отговори?

- Да. Възникват следните въпроси: Първо, защо в създадения Национален мултидисциплинарен консултативен съвет за COVID-19 към МС не е известно да има дипломиран специалист по имунология? Този факт е странен, при условие че имунологичните механизми в болестния процес вероятно са едни от водещите, а и очакванията на човечеството за терапията са едни или  други имунологични средства.

Второ, има ли официално становище от специалисти имунолози за имунния статус при заразени и болни с COVID-19, или от специализиран съвет у нас по имунолоигя и ако има становище, защо не се знае или е засекретено?

- Вие самият как отговаряте и реагирате, очевидно имате свои наблюдения и становище?

- Изпратил съм писмо до министъра на здравеопазването г-н Кирил Ананиев.

- Какво му пишете?

- Написал съм му буквално следното: "Преди повече от месец внесохме предложение до вас  с входящ номер 94-260 от 25 февруари да се направи запитване до Китайското посолство у нас и се поискат резултати от изследване на „Пълен имунен статус с  клетъчен имунитет, ако е правен при болни с COVID-19, и диференциално броене на белите кръвни клетки от пълна кръвна картина. Предложихме данните да ни бъдат дадени за ползване."

- Оттогава е минал повече от месец, какво стана, отговориха ли ви?

- И ние питаме защо не са ни предоставени лабораторните имунологични показатели, ако са правени и получени при болни с COVID-19 от Китай за клетъчния имунитет. Защо повече от месец нямаме отговор от Министерството на здравеопазването по този важен  въпрос?  

- В публицистично предаване по една от телевизиите не беше ли разисквана точно тази тема?

- Да, беше на 10 март. Тогава бе съобщено, че Китайското посолство коректно е предоставило и много бързо е изпратило изследвания на няколко десетки хиляди заразени и болни от COVID-19.   

- Тогава възниква и въпросът правени ли са у нас имунологични изследвания за клетъчния имунитет при болни с COVID-19?

- Да и ако са правени у нас във водещите лабораториите по клинична имунология, каквито има в най-големите академични медицински болници и академии в София, защото тук има достатъчно много болни с COVID-19, какво е известно. Много е важно да има имунологични изследвания.

- Явно не просто чакате отговори, а и предлагате нещо?

- Предлагаме да се направят изследвания на представителна извадка от болни с COVID-19 в групи по 20-30 пациента в четири основни групи: Първо, в началния период на болестта. Второ, в активния период на болестта. Трето, при оздравяване. И четвърто, в крайния период на най-тежко протичане.

- Имам усещане от казаното, че имате някакви подозрения?

- Ако са направени такива комплексни имунологични изследвания, защо не се знаят и не ни се предоставят за проучване? Ако има такива, засекретени ли са?

- Кой очаквате да ви отговори?

- Написал съм поредното писмо. То е до началника на оперативния щаб за борба с COVID-19 към Министерския съвет генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски и до председателя на мултидисциплинарния медицински съвет проф. Коста Костов.

Пиша следното: "В цялото ни общество има единомислие, че успех  в борбата с новия коронавирус COVID-19 може да има, ако се обедини целият интелектуален потенциал на нацията в областта на медицинската наука и практика. Аргументите ни по този неотложен проблем сме изразили в няколко публикации, в това число и в интервюта за агенция ПИК.

За да може да се постигне успех в борбата с коварния враг COVID-19, трябва да има взаимно уважение, респективно чуваемост, между тези, на които им е възложено да водят борбата и днес са на ръководни и отговорни постове, и редовите учени и лекари, хабилитирани специалисти с приноси в своята област и специалност.

С тревога декларирам, че за съжаление такава чуваемост и обратна връзка в обществото ни по този проблем все още няма или не е достатъчно ефективна."

- Мислите ли, че сега ще ви чуят?

- Предложихме да се възложи на водещия у нас вирусолог по ХИВ проф. Радка Аргирова, като й се предоставят правомощия със статут на "комисар" по темата с пълно логистично осигуряване, да организира в БАН или където предложи, спешно проучване, за да се установи в срок до два-три месеца при лабораторни условия може ли РНК, изолирана от черен дроб и миокард на патици, да измества коронавируса COVID-19 и на принципа на конкурентното инхибиране да не позволява COVID-19 да се свързва с клетъчния рецептор и да прониква в клетките. Това би било най-доброто и безвредно лечение и би могло веднага да бъде приложено в практиката. Предложението идва от  описания вековен опит и наблюдения при френски ловци, които не боледували зимно време от вирусни инфекции, като ходят на лов, ако се хранят с леко термично обработени сърца и черен дроб на патици. Това явление по-късно науката доказва, че се дължи на факта, че в черния дроб и сърцето на патиците, понеже са силно функциониращи органи, се съдържа много РНК.  

- Продължавате ли да сте на мнение, че е нужно широко скринингово изследване на рисковите контингенти от населението?

- Широко скринигово изследване е задължително сега и дано не закъсняваме, за да се карантинират бързо колкото се може повече здрави заразоносители. Сега факторът време  е решаващ. Само така е възможно по-бързо да се ограничи епидемията и да  се предвижда  ходът и. Проучването е нужно сега, а не след приключване на епидемията, защото е от изключително значение  за държавното ръководство, за да може да прогнозира и планира следващите задачи, респективно силите и средствата, необходими в следващите месеци за успешна  борба с COVID-19. Към изброените досега рискови групи сега прибавяме и тази на наркозависимите. Необходимостта от внимание към тази група произтича от научните изследвания, докладвани през 2006 година на юбилейна научна конференция "Проблеми на имунологичното здраве в началото на 21 век" с международно участие в БАН по инициатива на здравна фондация "Контрол на придобитите имунни дефицити, свързани с промени в околната среда". Бе изнесен доклад от проф. Фани Мартинова, завеждащ лаборатория по клинична имунология при "Пирогов" с доказателства, че при наркозависимите има в различна степен Т-клетъчен придобит имунен дефицит и поради това са с повишен риск. 

- Как е възможно идеите, които лансирате, да намерят своята популяризация и дори да предизвикат дебат сред компетентните научни среди?

- За  пълноценно използване на целия интелектуален потенциал на нацията в областта на медицинските науки и практика следва да има добра чуваемост и обратна връзка при взаимно уважение между упълномощените сега да ръководят процеса и редовите учени, специалисти лекари, имунолози, токсиколози, хематолози, молекулярни биолози, биохимици, генетици. В тази  връзка бих предложил спешно създаване на оперативен електронен сайт, на територията на който да се дебатира как да ограничим епидемията и какво е иновативно и животоспасяващо.

В тази сайт следва да има свободата и спокойствието за една академична атмосфера и  едновременно с това ясно разписани правила. Те следва да гарантират запазването приоритета на заявителите с иновативни предложения и увереността незабавно да може да се организира клиничното апробиране и внедряване на научноаргументирани предложения при спазване правилото „Преди всичко не  вреди„, при това рисковете да са по-малко от очакваните ползи за спасяване на човешкия живот.         

След като няма  специфично лечение, но се знаят  вече доста  отклонения при редица лабораторни показатели в организма, то следва  да  започне да се провежда комплексно патогенетично лечение. Изразявам готовност при създаване на „Кризисен електронен сайт за борба с COVID-19" веднага да  участвам онлайн с мнения, становище и препоръки, включително и с предложения за иновативни терапии на болни след предоставяне на необходимия комплекс от изследвания.

- Дали това е наистина възможно?

- В тази кризисна обстановка следва да стане възможно бързото обсъждане, но и внедряване на всеки предложен научно-аргументиран и неизполван досега иновативен подход при извън кризисна обстановка. Стратегическата цел за въвеждане на мултидисциплинарен подход при терапията на COVID-19  е изпълнима, ако обединим усилията си. Предлаганният от нас терапевтичен подход следва максимално да снижи риска от фатален край или това да стане   изключение.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Към кого изпитвате най-силно доверие?
Общо гласували: 30489
архив

Прибрали се седемте джуджета вечерта и започнали: - Кой ми е ял от супичката? - Кой ми е нахапал хлебчето? - Кой ми е пипал лъжичката? И т.н. Седмото погледнало в креватчето си и казало: - Абе я гасете лампата да лягаме, пък утре ще се разправяме.

няма нови новини
Днес: 13
hot
най-четени новини в момента
сега
1455
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Премиерът Борисов и Вучич след полета над АМ "Европа" и "Балкански поток": Символично слагаме край на карантината на 1 юни. Стигаме за 3 часа до Белград (ВИДЕО/СНИМКИ)
x
Ето ги сексуалните техники, които радват мъжете тантрично
x