Вход
София
Времето в София 6 o C

САМО В ПИК! Нидал Алгафари: Вождизмът на Нинова я изправи срещу лагера на обиграните стари вълци, младите я дебнат. Ще чака подаяния от Бойко Борисов. Няма обаче идеология, 30 години всичко е пари

САМО В ПИК! Нидал Алгафари: Вождизмът на Нинова я изправи срещу лагера на обиграните стари вълци, младите я дебнат. Ще чака подаяния от Бойко Борисов. Няма обаче идеология, 30 години всичко е пари

на 03.01.2020
82474
28
САМО В ПИК! Нидал Алгафари: Вождизмът на Нинова я изправи срещу лагера на обиграните стари вълци, младите я дебнат. Ще чака подаяния от Бойко Борисов. Няма обаче идеология, 30 години всичко е пари
Автор: Симо Русев
03.01.2020
28
82474

Медийният експерт и анализатор Нидал Алгафари, чиято професионална биография е свързана с политическите формации от левия спектър, коментира пред ПИК защо в България не може да се формира общ фронт срещу т.нар. дясно, какъв е генезисът на вътрешно-котерийните борби в БСП, защо за социалистите моделът с гражданските мнозинства работи с променлив успех, вождистка ли е политиката на Корнелия Нинова. Пиар специалистът направи още анализ докъде и за кого ще стигнат 6100 лева в кампанията за лидер на Столитницата и предпоставена ли е за нея поредна загуба на предстоящите парламентарни избори.

 - Г-н Алгафари, какво се случва в лявото пространство, защо години наред в България не може да се формира общ фронт срещу т.нар. дясно, при все че сме свидетели на орязване на социални права, вместо това дори в БСП сме свидетели на котерийни борби и вътрешна опозиционност?

- Може би все пак трябва да си изясним понятийния апарат. Казвате, че трябва да се борят срещу т.нар. дясно. Аз не знам в България да има дясно или ляво. Дясно или ляво се оформят на основата на някаква идеология - в единия вариант. Другото е - на някакъв вид политика. В България след Десети ноември не виждам някой да е правил дясна или лява политика. Правят това, което им дава възможност да правят бюджетът. Правят всичко около бюджета и без да се съобразяват с каквато и да било идеология, още по-малко със социални ангажименти към по-бедните

- Дали в контекста на казаното дотук беше и сделката за държавна субсидия от 8 лева на глас, която реанимира в някаква степен поне "Позитано" 20?

- По принцип в България вече 30 години всичко е плод на някакви задкулисни игри, в които трябва да се напаснат интересите на даден кръг от едните с даден кръг от другата или третата, четвъртата страна. Никога не става въпрос за това какво иска народът или какво искат гражданите, избирателите. Защото ако го бяха поискали, най-вероятно щяха да се вслушат в референдума на Слави Трифонов, макар аз да не съм съгласен с повечето точки, които бяха формулирани. Може би трябваше да се вслушат в това, че една голяма част от десните хора в България не приемаха плоския данък. Може би трябваше да се вслушат в това, че голяма част от хората преценяват, че приватизацията, която се извърши, е изключително несправедлива. Но те не се вслушват. Всичко е сведено до интереси на кръгове, които са по-скоро икономически, отколкото политически.

- Моделът за правене на пиар, кампании и избори от типа на тази на Румен Радев за президент и на Мая Манолова за кмет на София - с аморфни и безлични до безотговорност граждански мнозинства, не изпразва ли идеите от социалното им съдържание?

- Най-малко може да се говори за идеология, камо ли пък за социализъм. И при избора на президента Радев, и при изборите, в които участва Мая Манолова, и в единия, и в другия вариант има едно голямо напрежение у хората в България срещу управлението на когото и да било - в случая ГЕРБ. И те успяха по един или друг начин да привлекат към себе си това негодуване срещу управлението и да получат добри резултати. При единия успяха да спечелят, при другия - не успяха. И не е въпрос на някаква политика или идеология, на някакви стратегии.

- Свързано ли и това с вождизма на Нинова, която отвори фронтове срещу Сергей Станишев, срещу т.нар. стари и кабинета, не е ли непродуктивна по начина на правене тази политика, кому е нужна?

- Аз по-скоро приемам понятието "вождизъм" в една партия, когато носи успехи и когато успяваш въпреки налагатата силово от теб воля, чрез интриги. Така успяваш да печелиш и да правиш нещо. За съжаление тази лидерка в момента не успява да спечели нещо особено, освен да направи така, че голяма част от хората, които са старите вълци в БСП, много обиграни и опитни, да застанат в един лагер срещу нея. Затова се спъва още повече работата на самата партия. От другата страна са младите момчета. Вълчета, готови на всичко, само и само да се докопат до някаква позиция и власт, пари. Така че тези хора също не могат да направят кой знае каква политика. Не виждам Нинова да е чак такъв вожд. При нея има едно добро стечение на обстоятелствата, че тези вълчета, които са под нея, на втория ред, я смятат за достатъчно удобна, за да могат те да си разиграват техните схеми. Е, понякога някой изяде шамара, ритника от нея, но това е все в рамките на тяхната политическа ситуация.

- На БСП и предстои да решава въпроса за лидера през април, те си гласуваха таван на парите, с които могат да участват в кампанията. Като експерт смятате ли, че с с 6100 лева може да се направи ефективно представяне на когото и да било?

- Не, това няма да е кампания. Не става въпрос за каквато и да е кампания, защото кампанията, която трябва да направят вътре в БСП, не може да я правят по национални медии. През националните медии струва много скъпо и само един клип примерно по някоя от по-популярните телевизии ще им изхарчи целия бюджет. Не стигат, не стигат да си направят някакви елементарни лостовки и плакати. Даже за бензин не стигат, за да може да обиколи кандидатът достатъчно региони и достатъчно основни партийни организации. Това е обречено и е логично този, който успее да направи по-зряла, по-хубава кампания, да се е възползвал от средства, които няма да бъдат декларирани. А пък Корнелия Нинова ще се възползва от позицията си на действащ лидер на партията, на когото "всичко е позволено". И бюджетът е под нейно ръководство, и хората, и орготделът. Изборите не се правят с обикаляне и с реклама вътре в БСП. Правят се с игрички, с договорки, с машинации, ако щете, но в никакъв случай с такава кампания например, каквато в САЩ правят републиканците или демократите.

- Предстоят и парламентарни избори. Предпоставена ли е отсега загубата на БСП?

- Не, не мога да кажа, че е предпоставена. Изведнъж могат да сменят визията си, да променят политиката си. Но при тях има вече неща, които са много належащо липсващи. Едното от тях е, че те вече нямат достатъчно добри говорители. Такива, които да говорят от името на БСП и да защитават нейните позиции. Почти всички онези известни говорители, които се хвърляха навремето в оганя за БСП и за идеята им, са низвергнати в момента. И останаха двама-трима като Сашо Симов, евентуално Антон Кутев, макар че той вече е на ръба дали ще участва в такова нещо. Другите са много слаби оратори, много слаби пиари, много слаби изборджии, ако щете. Това го доказаха в няколкото избора един след друг. Доказаха го със загубата на Мая Манолова, защото това им беше почти на тепсия дадена победа, след евроизборите, които бяха готови да ги спечелят, и ги загубиха. Това показва, че тези хора не могат да правят избори и ако ще се надяват на същото, което досега и с такъв лидер, какъвто имат в момента, най-вероятно ще се отиде към една добре представена политическа сила в Народното събрание, но без кой знае какво влияние. И ще си играят на някакви машинации, ще очакват дарения или подаяния от... най-вероятно Бойко Борисов. Така, както той го направи със субсидията - да им отпусне някой лев, за да могат да живеят.

 

Сподели:
свързани новини
Нидал Алгафари ексклузивно пред ПИК: Манолова нямаше да стигне и до третото място без БСП! Нидал Алгафари ексклузивно пред ПИК: Манолова нямаше да стигне и до третото място без БСП!
Местният вот приключи, България направи своя избор....
на 05.11.2019
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Сюжетът “Борисов с къща и любовница в Барселона” e:
Общо гласували: 8239
архив

Чиновничка споделя с колежка:
- И знаеш ли какво ми каза шефът?
- Какво?
- Че трябвало да се пребоядисам като блондинка!
- И защо?
- Ами и аз това го попитах, а той ми разправя, че цветът на косата ми да съответствал на мозъка, а какво общо има мозъкът - той е сив?!

 

няма нови новини
Днес: 85
hot
най-четени новини в момента
сега
2818
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Борисов на посещение в Бачковския манастир! Целуна ръка на патриарха: Толкова те обичам (ОБНОВЕНА/СНИМКИ/ВИДЕО)
x
Перфектният уикенд според зодията
x