Вход
София
Времето в София 20 o C

САМО В ПИК: Топ климатологът проф. Рачев с екслузивна прогноза - докога ще ни мъчи зверският студ и какво ще бъде времето през декември

САМО В ПИК: Топ климатологът проф. Рачев с екслузивна прогноза - докога ще ни мъчи зверският студ и какво ще бъде времето през декември

на 29.11.2018
84658
4
САМО В ПИК: Топ климатологът проф. Рачев с екслузивна прогноза - докога ще ни мъчи зверският студ и какво ще бъде времето през декември

България е в плен на лошото и нехарактерно за ноември ледено студено време. Страната ни е в плен на сняг, студ и вятър от вчера. Докога ще продължи прегръдката на ледения фронт, както и с какво време идва декември, ПИК потърси за ексклузивен коментар топ климатолога проф. Георги Рачев.

С него разговаря Ивайло Атанасов:

Проф. Рачев, ноември дойде с хубаво време и слънце, но сякаш си отива разсърден със сняг и много студ. Дали с него няма да си отиде и лошото време?

-  Не само ноември, а и септември, и октомври бяха много хубави месеци – топли, сухи и слънчеви. Ноември го посрещнахме със съществени наднормални температури и го изпращаме с много студ и сняг, който почти обхвана цялата страна. Само най-южните райони са пощадени от снежна покривка и тя там е в рамките на 1-2 см.

Ще е студено и утре. Петък, заедно с днешния ден, се очертават като ледени дни. Ледени дни, в които почти на 90% от територията на България, максималните температури няма да надвишат 0 градуса и ще останат и отрицателни. Утре ще бъде още по-студено, особено сутринта и най-вече на онези места, където ще се разкъсат облаците и небето ще стане ясно. Това ще спомогне за по-силното изстиване, така че утре температури от порядъка на минус 7-8-10-12 градуса, особено в котловините, не са изключени. Максималните температури утре също ще са отрицателни. Например за високите котловинни полета на Югозападна България, в това число и София, те ще бъдат между минус 3-минус 4 градуса. Студено ще бъде.

Хубавото в случая е, че вятърът ще отслабне, особено в Североизточната България, където създава най-големи проблеми. Физиологичното усещане за студ ще понамалее.

Какво време да очакваме през почивните дни?

- Още от събота, в събота сутринта също има вероятност за ниски температури и то доста ниски – от минус 10, а нищо чудно на места да бъдат и под минус 12 – всичко ще зависи от количеството на облачността – одеялото на земната повърхност. Където има повече облаци, дори малко мъгла, ще остане малко по-топло, макар и с отрицателни температури. Там, където времето се изясни, температурите ще спаднат много по-ниско.

В обедните часове, в половин България поне, особено в южната част, ще има температури над 0 градуса. Затоплянето ще продължи и в неделя. Тогава почти навсякъде, може би с изключение на Северозападна България, това нещо ще го разберем със сигурност утре привечер, температурите ще достигнат 4-5 и повече градуса.

Значи след големия студ, природата ще ни компенсира, ако можем така да кажем, с по-топло и приятно време, поне в началото на декември?

- Затоплянето ще продължи. Това затопляне най-съществено ще се усети от вторник до четвъртък. Следващата седмица ни очакват високи температури. На много места минималните дори няма да са под нулата и ще забравим за тази студено-снежна вълна, която ни обхвана за три дни.

А какво време да очакваме през декември? Ще дойде с хубаво време, но самият месец какъв ще бъде?

- Декември ще си започне с наднормални температури и тези наднормални температури, които общо взето за декември са минус 1 до +1 градус – подчертавам, това са средномесечните температури, които са за Северна България, а в Южна те са от 1 до 3 градуса. Декември ще започне ударно, с по-високи температури от нормалното. В сряда и четвъртък на много места максималните температури ще бъдат двуцифрени.

Какво ще бъде времето по Коледа или още е твърде рано за толкова дългосрочна прогноза?

- Това относително топло време за декември ще продължи поне до 12-13 декември. Оттам нататък вече има малко гадаене какво ще е времето по Коледа, по Нова година. Най-точният отговор може да бъде даден в средата на месеца. Дотогава всеки, който попитате от моите колеги, ще се опитва да гадае по световните метеорологични центрове, които засега са доста разнопосочни. Една част дават декември да бъде нормален по отношение на температурата и дори с превес на по-ниските месечни температури, което не се е случвало от доста отдавна, а валежите да бъдат в норма. Други мои колеги, главно представителите на американците, дават сравнително по-топъл за нашия Балкански полуостров с нормални и малко по-високи валежи.

Твърде интересна е тази ситуация, защото ноември месец трябваше да бъде доста по-топъл, а с тази студена вълна, с този внос на студен въздух от североизток, от Русия, ние ще завършим ноември – практически в температурно отношение той ще бъде нормален и може би малко по-топъл с около половин градус. Хубавото е, че през втората половина на месеца паднаха, която беше доста по-влажна и дъждовна, паднаха добри валежи, които бяха крайно необходими. По този начин нормата на валежите беше изпълнена, а например в районите на Бургас, Кърджали и Разград, тя беше изпълнена един път и половина, а на места и два пъти. Това е климатът на България, той е интересен и винаги сме си говорили, че може да доведе до много сняг и дъжд и може да доведе до чувствително захлаждане.

Засега се очертава една хубава седмица пред нас с високи температури – подчертавам за първата половина на декември месец, с повече слънце от тази седмица, която мина и по сухо време – липса на валежи. Това е прогнозата за първите 10 дни на декември месец.

Зимата – каква ще бъде тя? Топла, студена или от двете по-малко?

-  Преди няколко месеца в големите световни метеоцентрове имаше твърдо убеждение, че зимата ще бъде топла, а специално в района на България ще бъде по-топла от нормалното с около градус и половина. В този момент ориентацията към т.нар. динамични модели – т.е. тези модели, които се променят във времето – прогнозата малко охладня. Зимата вече с много по-голям процент се прогнозира да бъде в нормални граници, нормални температури и малко по-топла. Този път говорим за половин до един градус по-топла.

По отношение на валежите, мненията са в различни посоки. Според едни ще имаме нормални валежи, което е добре, ще натрупа снежна покрива за зимен туризъм и спортове, а пък в равнините няма да има съществена снежна покривка, което не значи, че отвреме-навреме няма да вали сняг, но трайна снежна покривка да се задържи седмица, най-много десет дни, не се очертава, поне засега, което е добро. Значи високо в планината ще имаме сняг, а в равнинната част валежите ще бъдат повече от дъжд, по-смесени, а валежите от сняг ще бъдат едва около 30%. Засега това е дългосрочната прогноза, която след две-три седмици може да претърпи и обикновено така се случва, ще претърпи някаква промяна.

Засега с изключение на това много мощно студено нахлуване, което се осъществи над Балканския полуостров, есенната прогноза на колегите се оказа напълно точна.

Сподели:
свързани новини
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Смятате ли, че президентът Радев трябва да подаде оставка заради секретаря си Пламен Узунов и заради аферата със СРС, свързана с жена му?
Общо гласували: 14410
архив

На 33-ия етаж на небостъргач имало барче. В него до един прозорец бил седнал мъж облечен в черно и пиел поредната си водка. Към него се приближил друг мъж и помолил да седне. След още няколко чаши първият казал:

- Хайде да се хванем на бас, че ако скочиш през прозореца, вятърът ще е толкова силен, че ще те върне обратно.

- Не ти вярвам.

- Само гледай - казал мъжът в черно, след което скочил и за секунда се върнал обратно. - Сега е твой ред да опиташ.

Другият скочил и се забил директно в земята. В това време келнерът минава край мъжа, който е останал в бара и казва:

-         Много гаден тип ставаш, като се напиеш батмане.

няма нови новини
Днес: 64
hot
най-четени новини в момента
сега
2758
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
УНИКАЛЕН ЕКШЪН ПРЕД БНТ: Попове гонят демона Горан Благоев на протест (ВИДЕО/СНИМКИ)
x
СВЯТ ДЕН: Честваме един необикновен празник, черпят и три имена
x