Вход
София
Времето в София 3 o C

САМО В ПИК! Хамид Хамид от ДПС за промените в НПК: Допитваме се до експерти дали фигурата „инспекторат“ към главния прокурор не противоречи на Конституцията

САМО В ПИК! Хамид Хамид от ДПС за промените в НПК: Допитваме се до експерти дали фигурата „инспекторат“ към главния прокурор не противоречи на Конституцията

на 10.12.2019
33754
6
САМО В ПИК! Хамид Хамид от ДПС за промените в НПК: Допитваме се до експерти дали фигурата „инспекторат“ към главния прокурор не противоречи на Конституцията
Автор: Симо Русев
10.12.2019
6
33754

ПИК потърси юриста и депутат от ДПС в 44-ото Народно събрание Хамид Хамид за коментар по конституционната допустимост на фигурата „контрольор“ на главния прокурор.

Парламентаристът обясни, че групата му ще заседава и ще излезе с официално становище по казуса утре. В качеството си на правист обаче Хамид направи анализ нужен ли е такъв контрол, трябва ли да се чете на парче становището на Венецианската комисия, трябва ли кабинетът да внася законодателни поправки на пожар и в крайна сметка кой ще контролира контрольора.

- Г-н Хамид, фигурата контрольор на главния прокурор правно възможна ли е, не би ли влязла тя в противоречие с текстовете на Конституцията?

- Нямаме още изградено мнение на групата. Сега, следобед, се събираме и утре сутринта ще излезем с официална позиция.

- И все пак, вероятно имате собственото си мнение като юрист?

- Аз не видях в проекта „контрольор“. Говори се за инспекторат към ВКП и прокурор от инспектората, но не и „контрольор“. Такава формулировка не прочетох.

- Няма ли обаче правна колизия по отношение основния закон на държавата?

- Обърнали сме се към специалисти конституционалисти, които да ни консултират по този въпрос. Наистина, първо, трябва да изчистим въпроса дали има противоконституционност, или не, и тогава да се произнасяме дали ще подкрепяме или не предложението. Нека така да коментирам.

- Мислите ли обаче, че такава правна фигура въобще е нужна?

- Дали е нужна, или не, виждате – правителството е решило.

- Защо се взима това решение? Това резултат от външен натиск ли е и доколко е авторитетна Венецианската комисия, че трябваше да се свиква извънредно заседание на кабинета - на пожар, в почивен ден, за да се инициира законодателна промяна в тази насока?

- Ние от ДПС сме да разгледаме препоръките на Венецианската комисия в цялост. През годините Венецианската комисия има доста препоръки, на които правителството и Народното събрание въобще не реагира. Има редица поправки, по няколко пъти са ги казвали, включително от сферата на спазването на гражданските права, изборните права, човешките права.

Така че ние от ДПС сме за това да разгледаме предложенията на Венецианската комисия в цялост.

- Кой в крайна сметка би контролирал – вие го наричате „инспекторат“, но сред народа това стана популярно като контрольор, кой би го контролирал него?

- Този въпрос според мен трябва да бъде отправен към вносителите.  

Сподели:
Напиши коментар »
(6)
1
https://pik.bg/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%84-%D1%84%D0%B8%D0%BB%D1%87%D0%B5%D0%B2-%D1%84%D1%83%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4-%D0%BF%D0%B8%D0%BA-%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D1%80%D1%8A%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B4%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BA%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B2-%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%B2-%D0%B8-%D1%81%D0%B8%D0%B5-news890285.html
2
Становището, което бих дал, ако от ДПС ме попитат е, че дали е конституционно или противоконституционно, зависи от личността на кандидатът.
3
Ако към тия две същества, прибавиш и още две (Борисов и Пеевски), ти знаеш ли колко прави това?!? И такава „борба“ с корупцията ще падне …
4
Само, че по данни на „Алфа рисърч" от септември 2019 г., само 10% дават положителна оценка на прокуратурата. ++ Института за модерна политика, чийто основател Борислав Цеков оцени като „положителна" новината за номинирането на Цацаров за председател на КПКОНПИ, през 2016 г. публикува свое проучване, в което на въпроса: „Каква е оценката ви за ефективността на прокуратурата?", едва 9% заявяват, че прокуратурата е ефективна.“ ++ Според ДПС: „Богатство е за всяка държава да използва потенциала на Цацаров.“ Тук ДПС са напълно прави – потенциалът на Цацаров да закриля главоломно растящото лично богатство и икономическо влияние на Ахмед Доган и Делян Пеевски е неограничен.
5
ОТ ОЧЕВИДНО ПО-ОЧЕВИДНО Е,ЧЕ ПРОТИВОРЕЧИ НА ЧЛ.126 АЛ.2 ОТ КОНСТИТУЦИЯТА.ПЪРВО СЕ ИЗВЪРШВА ПРОМЯНА В ТЕКСТА ОТ КОНСТИТУЦИЯТА И ТОГАВА СЕ ПРОМЕНЯТ ТЕКСТОВЕТЕ ОТ СЪОТВЕТНИЯ ЗАКОН,В СЛУЧАЯ НПК И ЗСВ.ТОЛКОВА Е ЕЛЕМЕНТАРНО.
6
ДОЛУ ГЕРБ!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
След като прокуратурата извади СРС с разговори на Румен Радев, смятате ли, че поведението му е укоримо и той трябва да бъде разследван?
Общо гласували: 59
архив

Мъж спечелил крупна сума от лотарията. Приятел го пита: - А как се отнесе тъща ти към това? - Направо умря от радост! - Боже, толкова щастие наведнъж…  

 

няма нови новини
Днес: 10
hot
най-четени новини в момента
сега
1265
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV: БСП с първи коментар за СРС-аферата с президента - лидерът на столичните социалисти Калоян Паргов: Ако има доказателства, всеки трябва да носи отговорност (ОБНОВЕНА)
x
3 двойки зодии, между които няма химия в леглото
x