Вход
София
Времето в София 19 o C

САМО В ПИК! Хамид Хамид от ДПС за промените в НПК: Допитваме се до експерти дали фигурата „инспекторат“ към главния прокурор не противоречи на Конституцията

САМО В ПИК! Хамид Хамид от ДПС за промените в НПК: Допитваме се до експерти дали фигурата „инспекторат“ към главния прокурор не противоречи на Конституцията

на 10.12.2019
35734
6
САМО В ПИК! Хамид Хамид от ДПС за промените в НПК: Допитваме се до експерти дали фигурата „инспекторат“ към главния прокурор не противоречи на Конституцията
Автор: Симо Русев
10.12.2019
6
35734

ПИК потърси юриста и депутат от ДПС в 44-ото Народно събрание Хамид Хамид за коментар по конституционната допустимост на фигурата „контрольор“ на главния прокурор.

Парламентаристът обясни, че групата му ще заседава и ще излезе с официално становище по казуса утре. В качеството си на правист обаче Хамид направи анализ нужен ли е такъв контрол, трябва ли да се чете на парче становището на Венецианската комисия, трябва ли кабинетът да внася законодателни поправки на пожар и в крайна сметка кой ще контролира контрольора.

- Г-н Хамид, фигурата контрольор на главния прокурор правно възможна ли е, не би ли влязла тя в противоречие с текстовете на Конституцията?

- Нямаме още изградено мнение на групата. Сега, следобед, се събираме и утре сутринта ще излезем с официална позиция.

- И все пак, вероятно имате собственото си мнение като юрист?

- Аз не видях в проекта „контрольор“. Говори се за инспекторат към ВКП и прокурор от инспектората, но не и „контрольор“. Такава формулировка не прочетох.

- Няма ли обаче правна колизия по отношение основния закон на държавата?

- Обърнали сме се към специалисти конституционалисти, които да ни консултират по този въпрос. Наистина, първо, трябва да изчистим въпроса дали има противоконституционност, или не, и тогава да се произнасяме дали ще подкрепяме или не предложението. Нека така да коментирам.

- Мислите ли обаче, че такава правна фигура въобще е нужна?

- Дали е нужна, или не, виждате – правителството е решило.

- Защо се взима това решение? Това резултат от външен натиск ли е и доколко е авторитетна Венецианската комисия, че трябваше да се свиква извънредно заседание на кабинета - на пожар, в почивен ден, за да се инициира законодателна промяна в тази насока?

- Ние от ДПС сме да разгледаме препоръките на Венецианската комисия в цялост. През годините Венецианската комисия има доста препоръки, на които правителството и Народното събрание въобще не реагира. Има редица поправки, по няколко пъти са ги казвали, включително от сферата на спазването на гражданските права, изборните права, човешките права.

Така че ние от ДПС сме за това да разгледаме предложенията на Венецианската комисия в цялост.

- Кой в крайна сметка би контролирал – вие го наричате „инспекторат“, но сред народа това стана популярно като контрольор, кой би го контролирал него?

- Този въпрос според мен трябва да бъде отправен към вносителите.  

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 10619
архив

В магазин за хранителни стоки влизат двама мъже: - Правим социално проучване сред търговски работници. Имате ли деца, госпожо? - Нямаме! Проверете следващата седмица!

няма нови новини
Днес: 10
hot
най-четени новини в момента
сега
2262
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Премиерът Борисов с въздействаща реч на среща на високо равнище на ООН: Необходима е пълна мобилизация на международната общност (ВИДЕО/СНИМКИ)
x
Фурмите – храна за мъже
x