Вход
София
Времето в София 12 o C

САМО В ПИК TV! Сотир Цацаров с първо интервю като шеф на КПКОНПИ: Съзирам силна енергия у Гешев! Не знам защо Нинова и Радев сега се сетиха да променят Конституцията (ОБНОВЕНА)

САМО В ПИК TV! Сотир Цацаров с първо интервю като шеф на КПКОНПИ: Съзирам силна енергия у Гешев! Не знам защо Нинова и Радев сега се сетиха да променят Конституцията (ОБНОВЕНА)

на 23.01.2020
97743
12
САМО В ПИК TV! Сотир Цацаров с първо интервю като шеф на КПКОНПИ: Съзирам силна енергия у Гешев! Не знам защо Нинова и Радев сега се сетиха да променят Конституцията (ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
23.01.2020
12
97743

Шефът на Антикорупционната комисия Сотир Цацаров прави първи разкрития за работата си в КПКОНПИ, след като пое поста, пред камерата на ПИК TV. Той бе потърсен от медията ни в комисията днес и прие водещата Ива Николова в кабинета си.

Цацаров разкрива подробности за внесения от КПКОНПИ иск за отнемане на имущество за 380 милиона лева на арестуваните Ветко и Маринела Арабаджиевии на сина им, хванатите в конфликт на интереси в Благоевград, Варна, както и в НСО, за чиито шеф ПИК съобщи, че е облагодетелствал с постове жената, с която съжителства, и бившата си секретарка, и харизаната лека кола от БНР на СЕМ, с която бившият шеф на БНР Александър Велев си е осигурявал подкрепа от експредседателката в надзорния орган Мария Стефанова, а сега се ползва от Бетина Жотева по собствените й признания.

"Искът е само срещу Ветко и Маринела Арабаджиеви. Искът ще бъде предявен днес или утре. Той е предявен благодарение на работата на прокуратурата. Има и още една предпоставка - усилената работа на колегите от комисията", каза Цацаров. 

"Ние предявяваме иска, за да издържи в съда. От това, което съм видял като работа, имуществото е издирено и оценено, но решението е на съда", допълни той.

"Не сме установили конфликт на интереси. Започнали сме производство. То започва с решение на комисията. Следа като читател информационното съдържание на сайта ви. Това за НСО е по медиен сигнал и медийна публикация. След вземането на решението ни разполагаме с два месеца и в резултат и на изслушването на лицето, срещу което е образувано производството, дали има конфликт на интереси или няма конфликт на интереси", заяви Цацаров по повод на сигнала на ПИК за конфликт на интереси в НСО. 

"Комисията е колективен орган, тя работи по сигнал. Сигналът е конкретен и от друг участник в процедурата, че бивш директор на радиото, е предоставил автомобил за ползване", каза бившият главен прокурор по скандала с предоставена от Александър Велев кола за ползване от СЕМ.

"Това, което мога да кажа е, че комисията се занимава с разкриването на корупция, членовете на СЕМ са включени в тези лица. Не ме карайте да ви давам съвети. Количеството сигнали, което постъпва на ден, са страшно много - между 15-17 сигнала. Започват все повече да преобладават сигналите за конфликт на интереси. Едно от производствата, беше със сигнал, свързан с това, че общински съветници, са членове на спортни клубове и гласували общински средства към тези спортни клубове", разясни той.

И напомни, че започването на производството не значи, че започнало разследване.

"В този период комисията е работила трудно. Не може да не отчетем, че всичко, което се е случило, рефлектирало върху тяхната работа позитивно. Не мисля, че ги е изплашило, те не са хора, които лесно се плашат. Комисията е била поставена в едно управленско безвремие", изтъкна Цацаров.

"Малко или много това е белег за морала на атакуващия. Той разполага с много възможности, но му липсва моралът. Това не го казвам позовавайки се на някакъв личен опит, но всеки, който заема подобна длъжност, трябва да е готов за такива атаки. Когато изготвях и представях концепцията в нея посочих, че трябва да бъде похвалено това, което е направено до момента. Според мен, не трябва да има съзнанието, че историята започва от него. Винаги има хора, които са правили нещо преди тебе. Идеята, че всичко започва от теб, е луда и изкривява. Това, което е направил Пламен Георгиев, трябва да бъде оценено подобаващо", каза Цацаров за свършеното от него като главен прокурор.

"Оставих подредена прокуратура. Не мисля, че имам право да давам оценки за себе си. За работата трябва да мине доста време, за дас е даде една или друга оценка. Никога човек не трябва да си мисли, че всичко започва с теб. Аз съм с ясното съзнание, че тук преди мен, е работил човек, който не е бездействал", допълни той.

"Това беше професионален кандидат, първият, който произхожда от средите на прокуратурата. Тази прокуратура е преживяла адвокат, професор, доцент и съдия, време е да преживее и прокурор. По отношение на кореспонденция имам коректни и добри отношения с Иван Гешев. Не можем да говорим за отношения различни от предписаните в закона. Всичко друго руши държавността. Нито аз, нито Гешев сме такива и поддаде на лични емоции и приказки на този или онзи, какъв ще е резултатът? Това, което е важно, е да запазим коректните отношения и институциите да работят в закон, не да се конкурират", сподели повече за отношението между него и Иван Гешев.

"Според мен това, което, то не е нормално, но нормалната реакция на засегнатите хора, е предвидима. Да кажем, че хората нямат право да протестират, е абсурд. Но протестите стигнаха да коленичат пред една фигура, която те бяха охулили и принизили, те коленичиха там. Да коленичиш там, за да не бъде назначен избран главен прокурор, е абсурд. Но това е българската действителност. По отношения на конкретния адвокат - аз съм имал време да работя в Пловдив, когато въпросният адвокат Велислав Величков, беше студент по право. Помня много добре степента на правните му познания", заяви Сотир Цацаров за протестърите, които скачаха и коленичиха пред Румен Радев само и само да не издаде указ за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор.

"Нека дам един пример. Точно 50 са категориите лица, които са подведомствени на тази комисия. Ако разсъждаваме реалистично, че законът е обхванал толкова лица, че трябва да бъдат под обхвата на закона - това са управителите на БСТ, на болници, на "Червения кръст", но това са лица, които някак си не са висши държавни длъжности", уточни той за предложените промени в списъка на лицата, попадащи под контрол на КПКОНПИ и трябващи да подават декларации по надлежен ред.

"Без да давам оценка. Нямам право, не познавам фактите и не искам да влизам в ролята на безбройните бивши ръководители, но разговаряйки и недавайки оценка, а ще кажа така - виждам енергия и тази енергия я одобрявал. Виждам нещо, което съм очаквал и я одобрявам", сподели повече за работата на Иван Гешев като главен прокурор до момента и ареста на министър Нено Димов.

"Тези обвинения не идват не защото прокуратурата не действа според закона, а защото за определени хора, прокуратурата не е удобна. Това е позицията на хората, за които, тази институция е неудобна. Ако тя премине към изпълнителната власт, това би било идеален вариант за тях. Защото прокурорската самостоятелност ще изчезне и идването и отиването на всяко правителство, ще имаме смени на всички прокурори. Ще имаме една прокуратура, която ще бъде беззъба, няма да е част от съдебната власт и ще е слаба и конюктурна. Мисля, че колегата, че той, заедно с помощта на колегите, той ще съумее да запази нейното място", изтъкна той очакванията от мандата на Иван Гешев.

"В края на мандата на предходния главен прокурор и в началото на новия прокурор, не знам, включително и на г-жа Нинова, тези политически маневри. С работата на комисията. Аз съм с ясното съзнание, че тя е колективен орган. С това, което показахме вчера публично, ще продължим така. За мен гласуваха 165 народни представители. Благодаря им. Не благодаря на тези, които предизвикаха действия по чисто конюктурни подбуди", върна се той на работата си като шеф на КПКОНПИ.

"Аз оценка на работата си не давам. Давам я пред себе си, пред семейството си, другото  би било нередно. Аз съм проследил за тези 7 г. цялостното развитие на това, което беше в списъка на мониторинга за свързаност. Стигнахме до едно положение, в което се излиза от мониторинга. Главния прокурор не трябва да си мисли, че е само той. Падането на механизма е безспорен плюс, колкото някой да се напъва и да го отрича. Затова я слагам чавката", завърши Сотир Цацаров интервюто си пред Ива Николова.

Цялото интервю с шефа на КПКОНПИ Сотир Цацаров вижте във видеото на ПИК TV:

Сподели:
свързани новини
КПКОНПИ проверява двама общински съветници от Пазарджик КПКОНПИ проверява двама общински съветници от Пазарджик
Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на...
на 21.01.2020
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Сюжетът “Борисов с къща и любовница в Барселона” e:
Общо гласували: 2828
архив

Тъщата идва на гости и казва на дъщеря си: - Тоя твоя един път не се усмихна, като ме види! - Ми знаеш го, бе мамо, той малко слабоумен, като си тръгваш, тогава се сеща...

няма нови новини
Днес: 178
hot
най-четени новини в момента
сега
3771
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Борисов и Мицотакис с първи думи след Съвета за сътрудничество (НА ЖИВО)
x
ЗВЕЗДИТЕ ВЕЩАЯТ: Пазете се от лоши мисли, днес е ден за молитва
x