ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Риганът е подправка, която става все по-популярна. Познат доскоро главно като добавка за пица, той вече се използва в десетки рецепти за супи, рибни ястия, печени меса и гювечи. За да бъде ароматен обаче, той трябва да расте на слънце, а мястото му да е открито и едновременно с това топло.
В природата риганът вирее из храсталаци, в покрайнините на горите и по поляните. В градините се засажда през април, като най-лесно това става със семена. Поставят се не по-дълбоко от 2-3 см в почвата, като между отделните растения се оставят по 25 см.
Риганът не е капризен и може да вирее на всякакви почви. За предпочитане са по-леките, пропускливи и с достатъчно хранителни вещества. Обича откритите и слънчеви места. Тъй като е студоустойчив, дори да изсъхне през зимата, напролет отново развива зелени листа – обикновено в края на февруари.
Цъфти през юни-юли, а в по-високите места - до август. Това е времето, когато трябва да се бере – използва се надземната му част, като растенията се режат на 15-20 см над почвата. За да запази аромата си, е добре да се суши на сянка при температура до 35 градуса. Използва се и като билка с болкоуспокояващо, отхрачващо и противоспастично действие.