Вход
София
Времето в София 21 o C

EКСКЛУЗИВНО! Председателят на КФН Мавродиев пред ПИК: Скандалният тандем Прокопиев-Кадиев атакува с компромати мен и институцията!

EКСКЛУЗИВНО! Председателят на КФН Мавродиев пред ПИК: Скандалният тандем Прокопиев-Кадиев атакува с компромати мен и институцията!

на 19.11.2014
1449
18
EКСКЛУЗИВНО! Председателят на КФН Мавродиев пред ПИК: Скандалният тандем Прокопиев-Кадиев атакува с компромати мен и институцията!
19.11.2014
18
1449

Показателен за двойнствения стандарт и морал на Прокопиев е случаят с публикуваната реклама на „Лафка” в „Капитал”, който всъщност беше основен критик на дейността на този свой нов рекламодател

Стоян Мавродиев е председател на Комисията по финансов надзор. Мандатът му е 6-годишен.

Преди да поеме ръководството на държавната институция Мавродиев бе народен представител от ГЕРБ.

Потърсихме го по повод обвиненията, с които го атакуват през последните дни Иво Прокопиев и Георги Кадиев.

 

Интервю на Ивайло Крачунов

 

- Г-н Мавродиев, в предаването "На 4 очи" посочихте, че Иво Прокопиев често прекрачва законите и е пример за некоректност. Какви са най-честите му нарушения?

- Откакто оглавявам КФН са извършени няколко планови проверки, включително и по инициатива и съвместно с ДАНС, като след резултатите от надзора, ресорните заместник-председатели са счели, че има извършени нарушения, за които са съставени множество актове и наказателни постановления както на г-н Иво Прокопиев, така и на дружества, негова собственост или свързани с него. Наложените глоби и санкции са за стотици хиляди левове. Класически пример за нагло и надменно отношение и нарушение и погазване на закона е незачитането и неизпълнението на влязло в сила съдебно решение на Върховния административен съд от страна лично на г-н Иво Прокопиев, което е показателно за неговото отношение към законите в РБ.

Друга форма на проявено неуважение към институцията и законите на страната са опитите за саботиране на работата на КФН, като при обследване на определени нарушения всячески и напълно целенасочено се пречи на проверките, за което също има съставени множество актове за нарушения. Показателен е и фактът, че представляващите на дружествата се крият, не се отзовават на поканите за връчване на актове и се налага КФН да ангажира други държавни институции за връчването им.

- С това ли се изчерпва конфликтът Ви с г-н Иво Прокопиев, изглежда КФН си върши работата, а поднадзорни лица не спазват закона?

- Държа да подчертая, че с г-н Прокопиев ние нямаме личен дебат или конфликт. Всички атаки срещу КФН или мен лично са вследствие на защитата на държавния интерес от страна на комисията и мен лично като нейн ръководител. Освен гореспоменатите нарушения на закона, аз лично, не чрез подставени или анонимни лица, като председател на КФН съм сезирал множество компетентни органи, вкл. прокуратурата и ДАНС, за извършени нарушения и съмнения за престъпления по отношение дружествата, собственост на г-н Прокопиев, включително съм подал няколко много сериозни сигнала, съдържащи основателни съмнения за пране на пари в особено големи размери. Атаките срещу КФН и персонално срещу мен започнаха от активната ми дейност за предотвратяване на потенциална измама, която се готвеше с опита за мащабна потенциална злоупотреба на средствата от Сребърния фонд – наречена активно управление на средствата от Сребърния фонд, за която министър Дянков беше основен двигател, а Прокопиев щеше да е вероятно основният получател и разпределител на паричния ресурс.

За радост получих подкрепа както от Европейската централна банка, и лично от нейния президент г-н Марио Драги, така и с подкрепата и личната намеса на премиера Борисов, това безумие беше стопирано. По това време, в резултат на ясната ни позиция против идеите на Дянков, едновременно с атаките на Прокопиев през медиите му, бяха стартирани множество проверки на институцията КФН като – проверка от АДФИ и Сметна палата, както помните широко отразявани в медиите, близки до Прокопиев. Бяха стартирани и приключиха без установяване на нарушения моя лична данъчна ревизия, проверки на хора от екипа ми в КФН от НАП и КПУКИ, както и пълни данъчни ревизии на компаниите, в които съм участвал и съм напуснал преди много години. Беше направен опит да се провокира проверка от Инспектората на Министерски съвет, стартирана лично от Симеон Дянков, който нямаше правомощия за това. Впоследствие, след идването на власт на кабинета Орешарски, на база на подобни фалшиви сигнали, вероятно подготвени от същата група, бях обект на пълна данъчна ревизия за 6 години назад. Тази ревизия също завърши със заключение за липса на каквито и да е данъчни нарушения и с извода, че аз съм изряден данъкоплатец и гражданин, спазващ законите на страната. Всички тези проверки и ревизии са били инициирани на база фалшиви сигнали от лица, които не съществуват или с чиито данни е било злоупотребено. Същите тези лица са са внесли при нас нотариално заверени декларации, че не са подписвали и подавали подобни сигнали. Ето такава мръсна война се води срещу мен и институцията КФН откакто съм председател. Следва да подчертая категорично, че проверките и надзорните действия и мерки към дружествата или лицата, за които става дума, не са нещо необичайно и изключение. Откакто аз съм председател, за последните 4 години КФН е съставила над 4000 акта за нарушения, равняващи се на милиони левове санкции и глоби, спрямо различни поднадзорни лица от отделните сектори под наш надзор. Това показва, че комисията ежедневно следи всичките си поднадзорни лица и при установени нарушения се предприемат съответните мерки. Който не е съгласен с КФН обжалва по съответния ред пред съда. Само и единствено г-н Иво Прокопиев разполага с медийна група, която се използва за манипулация и разчистване на сметки с комисията и руиниране на авторитета й, както и ежедневни компроматни атаки към мен с цел личното ми дискредитиране. Всичко казано до тук е непрекъснат процес на компроматна война на тази група срещу нас през последните години.

 - По какъв начин са свързани Иво Прокопиев и Георги Кадиев?

- От Вашата медия разбрахме, че вероятно са налице данни за някаква форма на финансова свързаност между г-н Иво Прокопиев и г-н Георги Кадиев, но, ако се проследят последните публикации и изяви на единия и на другия ще се видят доста общи елементи, последователност, единомислие и съгласувани действия с очевидна обща цел – оклеветяването на председателя на КФН и сриване на доверието и публичния образ в един от стожерите на финансовата стабилност в държавата. За г-н Иво Прокопиев не е за първи път да атакува финансовата система на държавата, като за пример давам последните криминални атаки по някои банки в страната, за което имаме получени множество сигнали, както и сме се самосезирали за такива нарушения, отнасящи се до банки – публични дружества, които имат специален статут по нашето законодателство и е факт, че основните сигнали и жалби са срещу медиите, свързани с г-н Иво Прокопиев. Отново за случая не се оказва съдействие от проверяваните лица и се пречи на надзорните действия на комисията.

Съставили сме два акта на „Икономедия” АД за тази атака срещу банковата система, като размера на санкциите по таях съгласно закона е до 100 000 лв. за всяко от тях. Сезирали сме компетентните органи – БНБ, ДАНС и прокуратурата за търсене на наказателна отговорност, като проверките за пазарни манипулации и опити за руиниране на финансовата стабилност на държавата продължават.

 Друго общо между споменатите лица може да се намери в техния двоен стандарт и отношение към казуса КТБ АД. От една страна лицата са основни критици на действията на ръководството на КТБ АД, атакуват БНБ и КФН, а от друга страна – г-н Георги Кадиев се оказа акционер в КТБ АД, чрез своя компания, правил е тайни срещи с мажоритарния собственик на банката във Виена по неизвестно какви теми, а Прокопиев междувременно е инвестирал значителна част от парите на свои клиенти чрез управляващото си дружество в КТБ АД. По тази тема той многократно излъга в медиите, че е инвестирал тези средства по е по избор на тези клиенти, което не кореспондира с правната рамка и с обективната действителност. Показателен за двойнствения стандарт и морал на Прокопиев е случаят с публикуваната реклама на „Лафка” във в-к „Капитал”, който всъщност беше основен критик на дейността на този свой нов рекламодател. Явно свързващото между двамата е капиталът, финансовият стимул. Алчността е водещият принцип за тази бизнес група и в името на парите и печалбата на всяка цена те са готови да изневерят на всичко прокламирано дотогава от тях пред публиката. Всичко казано до тук е христоматиен пример за липса на морал и дефицити на ценности.

 - Продажбата на Пенсионен фонд "Доверие" от мажоритарния собственик Виена Иншурънс Груп (VIG) предизвика голямо възмущение в България. Президентът на България предупреди, че милиарди левове на българските пенсионери биха могли да бъдат заложени на карта. Вярна ли е неговата преценка?

- Реално нищо формално не е постъпвало в КФН като документи. Само по информация от медиите получихме данни за евентуален интерес от определена структура. Това ни накара да проведем няколко срещи с мажоритарните собственици на ПОК Доверие – Vienna Insurance Group, на които ясно и твърдо заявихме, че регулаторът няма как да одобри подобна сделка със съмнителен по своята репутация купувач. КФН предотврати със своите активни действия огромни негативни последици за втория стълб на пенсионно-осигурителната система на РБ и потенциалното източване на над 2 млрд. лв от средствата на осигурените лица.

- И в последния брой на „Капитал” Ви атакуват, че има проверки срещу Вас, и то засекретени, нещо притеснява ли ви?

- Със сигурност това е поредната инсинуация, от страна на медиите до г-н Иво Прокопиев. С подобни клевети няма да разколебаят, омекотят или преустановят или смачкат надзорните действия от страна на КФН спрямо дружествата, свързани с него или спрямо които и да са поднадзорни лица. Никога през живота си не съм бил обект на разследване, подсъдим или обвиняем по наказателни дела от общ или частен характер.

Доколкото същото не може да се каже за г-н Иво Прокопиев - той е подсъдим по наказателно дело за клевета, заведено от мен пред Софийски районен съд, като по данни от медиите Прокопиев е бил основен обвиняем по дело за криминалната приватизацията на държавното предприятие „Каолин” АД. Говори се също така из финансовите среди, че контрагента на Прокопиев – Кварцверке ГМБХ, който закупиха 100% от дяловете на „Каолин” АД от „Алфа финанс холдинг”, също води в момента дело за 30 млн. евро обезщетение в арбитражен съд в Париж срещу „Алфа финанс холдинг” по повод нарушения при продажбата. Очевидно неговите контрагенти също изпитват на гърба си неговия „висок морал”.

Сподели:
Напиши коментар »
(18)
1
Ето го финансовия надзорник, пред чийто благосклоне поглесд пеев и цветанов свиха 4-5 млрд! А на него прокопиев му пречел.. Може би с конкретните данни за кражбите в КТБ???
2
Кадие да каже защо се покри по делото за пране на пари на Бредно, за което беще призован. Да каже как точно реши да премести КФН в новата сграда. Как стана така, че след като встъпи в мандат за отрицателно време КФН стана мек към Мустака и Сие. Благодарение на точно такива господа като него и искров се стигна до банковата криза тази година.
3
А за безбройните срещи с Василев кога ще разкаже Мавродиев.
4
ПРОКОПИЕВ Е ОТЯВЛЕН МОШЕНИК, БРАВО НА МАВРОДИЕВ, ЧЕ ГО РАЗКРИВА
5
Кадиев да каже за милионите от зелена енергия на жена му. Прокопиеви са в същата мафия заедно с Плевнелиев и Цветелина Бориславова
6
ПИК, КАКВО СТАНА С ПРОКУРОРСКИКЕ ПРОВЕРКИ СРЕЩУ КАПИТАЛ И ПРОКОПИЕВ? НЕЩО ЦАЦАРОВ НЕ СМЕЕ ДА ИМ СКОЧИ МАЙ, А УЖ БИЛ РАБОТЕЛ ЗА ПЕЕВСКИ....
7
Иво Прокопиев е отвратителното назначение на българския капитализъм - в лицето на Иван Костов. Някой ден този тип ще попадне в затвора заради Каолин, Дамяница и останалите безобразия и кражби, които е правил.
8
Когато Прокопитата влязат в затвора, ще разцъфне бг демокрацията
9
Мавродиев е принципен, дано има сили да води битката с Капиталци докрай
10
Присмял се хърбел на щърбел.И тримата сте от един дол дренки.Ние сме единствената държава,в която т.н. държавници нямат капка доблест.Впрочем наричаме се държава,защото имаме държавни граници.
11
Присмял се хърбел на щърбел.И тримата сте от един дол дренки.Ние сме единствената държава,в която т.н. държавници нямат капка доблест.Впрочем наричаме се държава,защото имаме държавни граници.
12
Какво стана с проверките на прокурори и данъчни на Прокопиев? Пик, не спирайте да питате
13
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
14
"Само по информация от медиите получихме данни за евентуален интерес от определена структура. Това ни накара да проведем няколко срещи с мажоритарните собственици на ПОК Доверие – Vienna Insurance Group, на които ясно и твърдо заявихме, че регулаторът няма как да одобри подобна сделка със съмнителен по своята репутация купувач. " Лъжааааааааааааааааа....... Истината рано или късно ще излезе на бял свят. Тогава Мавродиев да му мисли какво ще обяснява.
15
Мавродиев, не ставаш! Кадиев и Прокопиев са за затвора от доста време насам! Само гледат къде да захапят и колкото се може повече да издоят, преди да загори млякото!
16
Ма вижте какво , не може соц партията да се дъни с лице като Кадиев. Аз си мисля , че са го изгонили вече
17
А, хич няма да се учудя, ако Кадиев е навързан и с Прокопиев.
18
Агнешката главичка май си намери майстора!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате, ако в момента се проведат парламентарни избори?
архив

Връща се яко подпийнал мъж, а майка му го посреща и още от вратата започва да нарежда:
- Виж се бе, майка, виж се на какво си заприличал, пияница такъв, за нищо не ставаш, погледни само каква хубава жена имаш, какви хубави дечица сте си народили.
Майката продължава да нарежда и да се вайка.
Мъжът, олюлявайки се и фъфлейки, с големи усилия проговаря:
- Ммм... Така е, ама виж се ти какво си родила, а...?

няма нови новини
Днес: 123
hot
най-четени новини в момента
сега
2466
четат ПИК
сега
четат тази новина
САМО В ПИК! Хороскопът на топ астроложката Алена - какво вещаят звездите за първия ден от новата седмица
x